Politik

Ragnarök i Washington om utförsäkringen av 23 miljoner amerikaner

Donald Trump och republikanernas bärsärkagång mot president Obamas sjukvårdsreform, som var allt annat än heltäckande, har nu nått sitt klimax i en historisk drabbning i Washington. De försvagade demokraterna kan inte själva stoppa utförsäkringen av 23 miljoner amerikaner, många av vilka kommer att bli svårt sjuka och några av vilka kommer att dö. Men vissa republikanska senatorer som är rädda att kunna klara sitt återval i kongressvalen nästa år, har börjat opponera sig.

Precis hur många och vad vilka eftergifter från Trump dom kommer att kräva för att hjälpa till att gör livet till ett helvete för USA:s fattiga är ännu okänt, men 2018 är ett nytt valår när republikanerna väntas utöka sina positioner i senaten rejält. Och det är inte helt omöjligt att Trump helt enkelt väntar till dess för att riktigt kunna trycka ner demokraterna i skorna.

Thomas Kaplan och Robert Pear skriver i New York Times: Vote Delayed as G.O.P. Struggles to Marshal Support for Health Care Bill

Washington — Facing intransigent Republican opposition, the Senate majority leader, Mitch McConnell, on Tuesday delayed a vote on legislation to repeal the Affordable Care Act, dealing another setback to Republicans’ seven-year effort to dismantle the health law and setting up a long, heated summer of health care battles.

Mr. McConnell faced resistance from across his conference, not only from the most moderate and conservative senators but from others as well. Had he pressed forward this week, he almost surely would have lacked the votes even to begin debate on the bill.

Hur som helst så kommer USA aldrig att få en förstklassig sjukvård ens för medelklassan och ingen sjukvård alls för de fattiga. Och om det betyder att fattiga amerikaner nu börjar dö så tor jag knappast att alltför många republikaner kommer att skänka dm minsta tanke.

Så länge som man kan ta från de fattiga och ge till de rika och till Pentagon.

Till sist tycker jag att det är skandalöst att både DN och SvD talar om “nya sjukförsäkringen”
i USA när det handlar om västvärldens genom tiderna största utförsäkring av miljoner människor.

Märklig journalistisk härdsmälta och långt ifrån den kvalitetsjournalistik dom själva säger att dom står för.

Pressklipp:
Omröstningen om nya sjukförsäkringen försenas,USA: Röstning om ny sjukförsäkring skjuts upp