Politik

Kåkstäder med hemlösa i Silicon Valley visar ger en inblick i drömfabrikens baksida.

För några månader sen satt jag i en IT-kurs i en skyskrapa vid Market Street i San Francisco när en IT-ingenjörer som hade flugit in för att delta i kursen sa att under lunchen hade han sett en hemlös med en av de senaste mobilerna på gatan. Bara i det liberala sa IT-ingenjören, som var från sydstaterna där man sannerligen inte daltar med hemlösa, “kan man se hemlösa med mobiler. Varvid jag påpekade att lokalmyndigheterna ger bort mobiler till hemlösa. En total kulturkrock seglade upp när jag försökte förklara att det ligger i samhällets intresse att hjälpa de hemlösa få information om de tjänster som staden har som kan hjälpa dom.

Tänker på det när jag läser Joe Garofoli och Kimberly Veklerovs artikel i San Francisco Chonicle: Homeless camps becoming entrenched in Oakland

Just as the Bay Area’s tech boom has reshaped Oakland in different ways than it has San Francisco, so has its homeless crisis. But unlike San Francisco, Oakland is just beginning to tackle the problem.

San Francisco has a mature infrastructure to help the homeless — from cutting-edge Navigation Centers that help people find shelter to a recent $100 million charitable donation to support the chronically destitute.

Oakland is still experimenting with how to respond to the crisis. The city has a sliver of the money San Francisco has — its budget is about one-tenth the size — and little of the coordinated philanthropic and corporate support that San Francisco enjoys.

För om samhället inte hjälper de utslagna i samhället så blir dom sjuka och de sjukdomar de är mottagliga för kan sedan lätt spridas till resten av befolkningen.

Det ledsamma är att det behövs så oändligt mycket mer än vad som görs. Speciellt nu när allt fler tvingas in i hemlöshet och misär i takt med att hyrorna i Silicon Valley går genom taket.