Politik

Kan Xavier Niel och hans Station F förvandla Paris till ett nytt Silicon Valley?

När Silicon Valley etablerades så var dess affärsmodell helt unik. En triangel som bestod av entreprenör-fokuserade IT-lärare på Stanforduniversitetet, riskkapitalet på Sand Hill Road alldeles bredvid Stanford och till slut tusentals ambitiösa IT-ingenjörer.

Idag har man lagt inkubatorer, acceleratorer, hackathons och webbaserade kurser till receptet för hur nya IT-städer ska skapas. Och Silicon Valley är inte längre unikt.

Något man lätt kan se i Fremont strax öster om San Francisco-bukten där man stöter på en organisation som går under namnet 42 och som är en fransk fransk kod-skola som har etablerat sig i Silicon Valley. Skapad av Xavier Niel, samme Xavier Niel som nu, med stöd från Emmanuel Macron försöker skapa Frankrikes nya IT-centrum. En kopia av Silicon Valley om man så vill.

Vilket idag inte alls är svårt eftersom alla komponenterna i affärsmodellen är väldefinierade. Det är också viktigt att inte kopiera Silicon Valley alltför mycket eftersom Frankrike och EU är helt olika samhällen än USA med olika värderingar och olika fokus.

Liz Alderman, Benoit Morenne och Elian Peltier skriver i New York Times: Why France Is Taking a Lesson in Culture From Silicon Valley A new start-up incubator in Paris symbolizes France’s tech ambitions, but can the land of the 35-hour workweek overcome its cultural and regulatory barriers to surpass London and other tech hubs?

Silicon Valley has taken notice. Facebook and Amazon are backing Station F. Microsoft is basing its newest artificial intelligence start-up program there, and will be joined by French giants like the video game publisher Ubisoft and overseas players like Line, the Japanese messaging app. President Emmanuel Macron inaugurated the site on Thursday as part of a push to make France “the leading country for hyper-innovation,” urging an enthusiastic crowd of entrepreneurs to “transform” and “shake up” the nation.
The Talent Scouts

Station F is the brainchild of Xavier Niel, a technology billionaire bent on transforming the French start-up scene. He’s invested 250 million euros (about $280 million) of his own money and brought in a Silicon Valley up-and-comer, Roxanne Varza, to lead the effort.

Ett mycket intressant initiativ som säkert kommer att lyckas. Och som förhoppningsvis också kommer att göra franska språket mer intressant för svenska elever.