Politik

Sexuella trakasserier mot kvinnor ut i det öppna i det mansdominerade Silicon Valley

En gång för några år sen kände jag en tjej som jobbade inom IT-industrin och som bodde i Rochester i Minnesota. Plötsligt hade hon flyttat till Austin i Texas och jag frågade henne varför hon hade flyttat. Det är enkelt svarade tjejen, jak kan aldrig få en pojkvän i Rochester. Orsaken var den stora Mayo-kliniken där det jobbade tusentals sköterskor som helt dominerade dejtingscenen i Rochester.

På samma sätt dominerar männen helt och hållet dejtingscenen i Silicon Valley. Det finns helt enkelt inte nog med högavlönade kvinnor i Silicon Valley. Vilket kan vara orsaken till det utpräglade kvinnoförakt som är vitt utbrett bland de högaggressiva unga män som nu flockas till San Francisco och Silicon Valley och som vill ha pengar och brudar nu, på en gång, utan nått snack.


Katie Benner skriver i New York Times:Women in Tech Speak Frankly on Culture of Harassment

Their stories came out slowly, even hesitantly, at first. Then in a rush.

One female entrepreneur recounted how she had been propositioned by a Silicon Valley venture capitalist while seeking a job with him, which she did not land after rebuffing him. Another showed the increasingly suggestive messages she had received from a start-up investor. And one chief executive described how she had faced numerous sexist comments from an investor while raising money for her online community website.

What happened afterward was often just as disturbing, the women told The New York Times. Many times, the investors’ firms and colleagues ignored or played down what had happened when the situations were brought to their attention. Saying anything, the women were warned, might lead to ostracism.

Att kvinnor nu talat ut mot kvinnoförakt och sexuella trakasserier i Silicon Valley är givetvis mycket bra. Frågan är bara om det kommer att leda till några förändringar. I alla fall på kort sikt.

Men det visar att den idylliska bilden av Silicon Valley som länge har odlats i bl.a. den svenska pressen inte är nyanserad. Man ser vad man vill se helt enkelt och inte verkligheten. Som alltså handlar om ohämmad ambition, en darwinistisk samhällssyn där de svaga inte platsar, det handlar givetvis om pengar och även om en föråldrad kvinnosyn som är minst lika skrämmande som Donald Trumps.

Pressklipp: DN