Politik

Nordkorea, Kina, Ryssland, USA, Sydkorea, Japan, hur kommer det andra Koreakriget att se ut?

Om vi börjar i Pyongyang, så vet vi idag betydligt mer om hur livet ter sig för regim-lojalisterna i dagens Nordkorea än någonsin tidigare.

Idag finns det bevisligen toppmoderna taxibilar, välklädda människor, toppmoderna skyskrapor, åtminstone en toppmodern pizzarestaurang, IT-butiker och inte minst toppmoderna mobiler. Det finns t.o.m. en DHL-butik för den som vill skicka paket.

Orsaken till att vi vet det att den helt osannolika och den icke regimtrogne Indonesiske frilansfotografen Jaka Parker som har tagit det till sin uppgift att med en enkel och osynlig Go-Prokamera dokumentera vardagen i Pyongyang. Vilken han kan göra utan att bli åtföljd av regimens säkerhetstjänst.

Nu är IT-butiken liksom andra specialbutiker inte öppna för allmänheten, men dom finns och dom visar hur livet ser ut för de rika i Pyongyang.

Som alltså aldrig har haft det så bra. Och man börjar också långsamt få upp ögonen för hur livet ser ut i Kina, även om man vet mycket litet om livet i Sydkorea, EU eller USA.

Samtidigt fortsätter Kim Jongun att avrätta personer i sin omgivning som han anser inte håller måttet. Samtidigt som han utvecklar atomvapen i allt snabbare takt.

USA har länge med Kinas hjälp försökt få Nordkorea att stoppa utvecklingen av atomvapen, något som kapitalt har misslyckats.

Hittills har Nordkorea totalt genomfört fem kärnvapenprov år 2006, 2009, 2013 och två gånger 2016.
Man väntar nu på det sjätte testet. Men vad som komplicerar situationen är att Kinas ledare Xi Jinping efter sitt besök i Washington av de bästa kinesiska, gjorde klart att Kina kommer att införa ekonomiska sanktioner om Nordkorea den genomför ytterligare tester

Frågan är nu vad som kommer att ske när Kim Jongun som väntat genomför det sjätte kärnvapenprovet?
USA har två hangarfartyg inte alltför långt från Nordkorea, CVN 70 Carl Vinson och CVN-76 Ronald Reagan tillsammans med andra krigsfartyg, och man har även bombflyg på Guam, som skulle kunna sättas in mot Nordkoreas testområde.

Frågan är vad Kina och inte minst Putin kommer att göra när Kim Jongun genomför sitt sjätte atomprov. Trump kommer knappast att våga bomba den nordkoreanska atombasen ens med konventionella vapen eftersom han vet att resultatet bara skulle bli ett nordkoreanskt artilleri och raketanfall mot Seoul.

Den viktigaste aktören efter Kinas Xi Jinping kan komma att bli Vladimir Putin etersom Ryssland har en kort men ändå gräns mot Nordkorea och kan se chansen att öppna en ny front mot USA.

Atomkrig tror jag inte på men väl konventionell krigföring, vilket kan komma att bli nog så blodigt. Allt beror på hur våghalsig Kim Jongun är.

Pressklipp: DN