Politik

Donald Trumps USA: landsbygden mot städerna, motsättningarna intensifieras

När vi ser på USA från en svensk horisont så väntar vi oss att de bokstavstrogna republikanska vapenextremisterna och det alltmer fundamentalistiska republikanska parti som dom stöder långsamt, steg får steg, kommer att röra sig vänster ut och bli mer som Sverige. Vad som kommer att drive den utvecklingen är främst urbaniseringen som bevisligen gagnar demokraterna.

Men så har det inte blivit. Jo storstäderna i Texas har alla idag den demokratisk majoritet, och gränsområdena mot Texas är alla blåa, dvs demokratiska, men Texas förblir republikanskt.

En orsak är att lika barn leka bäst och precis som de båda amerikanska kusterna är demokratiska så är inlandet alltmer republikanskt.

En av de första som pekade ut det är författaren Bill Bishop. Och Scott Stoesse recenserade Bill Bishops bok The Big Sort i New York Times 2008:

Superficially, the phenomenon Bishop is examining is not new, and the litany of division he recites is familiar. The two major political parties have become more extreme and can’t find common ground anymore. National civic groups and mainline church denominations have withered away, replaced by smaller, more narrowly focused independent groups. Marketers (and political pollsters) have sliced up the population into increasingly “microtargeted” segments. The three-network era of mass media, which helped create a national hearth of shared references and values, is long gone, displaced by a new media landscape that has splintered us into thousands of insular tribes. We can no longer even agree on what used to be called facts: Conservatives watch Fox; liberals watch MSNBC. Blogs and RSS feeds now make it easy to produce and inhabit a cultural universe tailored to fit your social values, your musical preferences, your view on every single political issue. We’re bowling alone — or at least only with people who resemble us, and agree with us, in nearly every conceivable way.

Idag vet vi att de båda partierna i USA år för är blir alltmer fientliga, tills det idag på sikt finns fara för att nytt amerikanskt inbördeskrig.

Economist skriver: The power of groupthink: Taking out the white trashAmerica’s urban-rural divides. Mutual incomprehension between urban and rural America can border on malice

Virginia’s eighth and West Virginia’s third districts are the most extreme examples of what is happening, but more and more places in America are becoming like them. In 1992 just 39% of Americans lived in districts where a presidential candidate won more than 60% of the vote. By 2006 the figure had gone up to 61%. Bill Bishop’s book “The Big Sort”, published in 2008, which drew attention to the way Americans are clustering in like-minded communities, conjures up images of Republican or Democratic voters moving house to be with people who vote like them, but that is not usually how it works. Instead, people tend to adopt the attitudes of the groups they cluster in. Palm Beach and Arlington are both wealthy neighbourhoods, but the world view of Trump supporters in Palm Beach is closer to West Virginia 03 than to upscale Arlington.

If this divide were just over things like what kind of health care government should provide, it would be easier to cross. But the rift goes deeper than that. “It has become socially unacceptable not to be a partisan,” says Lee Drutman, a political scientist at New America, a think-tank.

När Beijings innevånare den fjärde juni 1989 gjorde revolt mot det kinesiska kommunistpartiet så trodde många att Kina skulle demokratiseras, följt av Ryssland och Östeuropa.

Vi vet idag att det går åt motsatt håll. Kina, Ryssland, Turkiet, arabstaterna och Iran är idag alla diktaturer, och USA kan mycket väl komma att följa i deras spår.

Pådrivande faktorer är den teknologiska explosionen som utnyttjades av president Obama för att urskiljningslöst spionera på alla amerikaner och vidareutvecklades till ett dödligt cyberkrig, bl.a. mot Iran, som i sin tur ledde till en ny generation allt mer teknologiskt kunniga hackare. Och sen förstår robotiseringen av samhället, parad med AI-teknologin. Alla de här teknologierna har positiva aspekter, men dom kan också användas i negativa syften, något som redan leder till ökad arbetslöshet som i sin tur ledde till det katastrofala presidentvalet i USA förra året.

Det här är en oerhört farlig utveckling som bara verkar accelerera. Vart den kommer att leda kan ingen idag sia om.

5 thoughts on “Donald Trumps USA: landsbygden mot städerna, motsättningarna intensifieras

 1. Bosse

  Nä det är mycket märkligt. I slutet på 80- och början på 90-talet såg det så ljust ut. Berlinmuren och hela järnridån föll. Sovjetunionen upplöstes och de baltiska staterna med flera fick sin självständighet.Tyskland återförenades och Europa såg fram emot att bli en enda stor lycklig familj ;-). T.o.m borta i Kina verkade demokratin vara på väg att ta över. Nå nu blev det inte riktigt som vi hade hoppats. För som någon sa: “När det såg som ljusast ut började också resan tillbaka in i mörkret”. Ja det är lätt att konstatera med facit i hand men varför gick det så snett?

  Ja till att börja med så blev kriget i Afghanistan och Gulfkriget början på den islamistiska terror vi idag har. Den tokiga trojkan Bush, Cheney och Rumsfeld såg sedan till att radikaliseringen och hatet mot väst ökade med hjälp av deras “krig för terrorismen”, oj förlåt “krig mot terrorismen” ska det självklart vara 😉

  När sovjetunionen föll så skulle det nya Ryssland byggas upp till en kapitalistisk stat av västerländsk modell. Diverse rådgivare från väst förordade att det skulle ske med hjälp s.k. chockterapi. En chockterapi som innebar att miljontals ryssar höll på att svälta ihjäl samtidigt som ett fåtal oligarker roffade åt sig allt av värde och blev ofattbart rika. När sedan en “stark man” dök upp och lovade att ställa allt tillrätta, skapa ekonomisk rättvisa och också återupprätta Rysslands heder så var det kanske inte så konstigt att folket ställde sig bakom honom.

  I Kina gick det upp för de gamla despoterna att de släppt folket för långt och att Kina eventuellt var på väg att gå samma väg som sovjetunionen. Följden blev att de släppte lös sin krigsmaskin på himmelska fridens torg och sensmoralen blev att de aldrig mer skulle tillåta folket att gå så långt.

  Så gick åren och terrorismen ökade, Kina gick baklänges in i framtiden och Ryssland började mer och mer närma sig ett nytt kalla kriget-läge. Hoppet var att det började röra på sig i arabländerna. Den arabiska våren hade kommit och demokratiseringen i arabvärlden skulle börja på allvar. Tyvärr såg tokiga despoter och minst lika tokiga jihadister till att allt slutade i krig och kaos, och där står vi nu.

  En liten saga, tyvärr sann, om hur allt kan se så ljust ut och människan ändå kan förstöra precis allt tack vare sin enorma enfald.

  1. Bosse

   Jag glömde förståss Trump. Han är liksom grädden på moset på hela den här anrättningen 😉

   1. Lennart Post author

    Bosse, mycket bra skrivet. Jag tog mig friheten att förvandla din ypperliga kommentar till ett gästinlägg.

    1. Bosse

     Lennart, ja om du tycker kommentaren är värd att stå som ett fristående gästinlägg så är det helt ok för mig.

Comments are closed.