Politik

Vad hände med Du-reformen? Kungen och Victoria kokar apanage på en spik, hög tid att båda avgår.

Bill Gates som är en av världens rikaste män tänker inte överlämna sin gigantiska förmögenhet till sina barn. Han vill att dom själva ska lära sig att stå på egna ben och arbeta. Vilket är raka motsatsen till vår onödige monark, som vill att han själv och hela hans familj ska leva på skattebetalarnas medel, mer pengar för varje år, i alla evighet. Man skulle tro att han själv skulle agitera får fria val till monark-ämbetet men det är han och hans äldsta dotter mycket noga med att inte göra. Demokrati är ingenting som dom är för, i alla fall inte om det skulle betyda att deras eget ämbete skulle väljas i fria val.

Kungens farfar hade inga problem med att kombinera sitt sidoyrke som känd arkeolog med de strösysslor som han samtidigt utförde genom att öppna riksdagen och skaka hand med diverse ambassadörer och då och då resa runt litet i landet och jaga älg och öppna broar och sånt.

Enligt Torekosvkompromissen 1971 togs all makt frÅn kungen vars enda egentliga uppgift idag är att öppna riksdagen. Något som lätt kunde överlåtas åt en valfri svensk ur folket eller en AI-avatar. Och för några timmars arbete per år så får han 69 miljoner kronor att spendera utan att riksdagens revisorer har insyn.

GP skriver:

Sedan 2009 har det statliga anslaget ökat med 23 procent, eller 25 miljoner kronor. I år tar hovet emot 135,4 miljoner kronor totalt, jämfört med 127,5 miljoner kronor året innan.

Inflation och löneökningar för anställda är en del av ökningen, men i samband med kronprinsessans bröllop ökades summan lite extra. I år höjdes beloppet med drygt sex miljoner för att täcka kostnader för utökad säkerheten kring kungafamiljen.
….
I Danmark har politiska röster lyft frågan om vilka som ska ha rätt till apanage och vissa anser att endast tronarvingen ska få stöd av staten. Någon liknande debatt förs inte i Sverige.

Man hade kunnat tro att familjen Bernadotte skulle visa sin tacksamhet till de miljoner svenskar som tvingas betala för deras minst sagt bekväma, utan minsta krav på att arbeta eller ens någon insyn i hur de spenderar sina skattemiljoner.

Men så är det inte. SvT skriver om vad som hände när den legendariske och högt respekterade journalisten Claes Elfsberg intervjuade Victoria och frågade om han fick dua henne.

Claes Elfsberg återvände till SVT-scenen för att berätta om unika mötet med kronprinsessan

Men det fanns också ämnen som förvånade även ett erfaret SVT-ankare. Frågan om han kunde du:a kronprinsessan fick han ett blankt nej på.

– Kungligheter är väldigt noga med tilltal. Man måste säga ”Ers kungliga höghet”. Jag försökte övertala henne att gå med på ”du” men det ville hon inte. Min personliga åsikt är att det blir lite styltigt, säger han.

Och om inte den högt respekterade Claes Elfsberg är fin nog att dua Victoria så undrar man om någon icke-kunglig får göra det. Du-reformen infördes trots allt 1967, för precis 50 år sen, men det är en reform som familjen Bernadotte inte vill bli del av. Vilket antagligen betyder att inte ens statsministern får dua någon av dom.

Det enda bemötande som familjen tillåter påminner, som det har påtalats, om hur Kim Jongun behandlas i Nordkorea.

Torekov III bör snabbats möjligt avföra alla familjemedlemmar från Apanaget så att endast monarken och inte ens hans fru får statlig lön. Det är, som danskarna säger i länken ovan, inte meningen att apanaget ska vara till för hela monarkens släkt. Vilket är som det har blivit i dagens Sverige.

Sen kan alla prinsar och prinsessor och drottningar och kungar och allt vad dom kallar sig för alltså ersättas av en helt vanlig svensk, olika för varje år, som öppnar riksdagen. Eller också kan Riksdagens talman sköta det eller en AI-Avatar eller en nyanländ papperslös båtflykting, som kan ge litet glans till öppnandet.

Hög tid för miljonrullningen att upphöra och Sverige bli demokratiskt.

I takt med att dom ständigt ska ha mer pengar har kungafamiljen gjort sig omöjliga och onödiga. Nu räcker det.

För att citera Thomas Carlyle “You have sat too long here for any good you have been doing lately…. Depart, I say; and let us have done with you. In the name of God,—go!” —Thomas Carlyle, Oliver Cromwell’s Letters and Speeches, vol. 3, part 7, pp. 34–35 (1897).

Oliwer Cromwell till the Rump Parliament, 20 Apr 1653 liksom också Leo Amery till Neville Chamberlain i the House of Commons, 7 Maj 1940.