Politik

Robotar och AI tar över allt fler jobb, men inte i samma takt man först trodde

För att få kläm på hur snabbt robotar och AI kommer att ta över jobb på arbetsmarknaden så bör man hålla ögonen på hur het arbetsmarknaden för AI och maskininlärningsexperter är just nu. Och svaret på den frågan är enkel, den har aldrig varit så het, för att inte säga överhettad som nu. Alla de stora IT-företagen i Silicon Valley jagar AI-experter med ljus och lykta. Och Google har just startat en AI-fokuserad riskkapitalfond.

Så alla satsar på AI just nu. Nu kan man ha AI utan robotar, så AI är större än robotar. Men robotar är ändå också dom hetare än någonsin.

Jake Bennett skriver på Venturebeat:
How a new wave of machine learning will impact today’s enterprise

Advances in deep learning and other machine learning algorithms are currently causing a tectonic shift in the technology landscape. Technology behemoths like Google, Microsoft, Amazon, Facebook and Salesforce are engaged in an artificial intelligence (AI) arms race, gobbling up machine learning talent and startups at an alarming pace. They are building AI technology war chests in an effort to develop an insurmountable competitive advantage.

Precis hur snabbt olika områden inom arbetslivet kommer att robotiseras är svårt att förutspå, en vi kan redan se hur utvecklingen kommer att ske. Första steget är att robotar och mänskliga experter kommer att jobba tillsammans, hand i hans s.as. medan robotarna långsamt tar över allt fler arbetsmoment.

Samtidigt finns det spärrar som gör det omöjligt för robotarna att helt ta över vissa jobb. Vi har t.ex. länge vant oss vid att autopiloter flyger oss över oceaner och kontinenter, men endast om en mänsklig pilot sitter bredvid och sköter Flight Management System, som mycket påminner om bilarnas GPS.

Och piloterna måste ibland omprogrammera FMS-systemet under resans gång, som t.ex. för att undvika turbulens.

Men om 20-30 år så tror man att FMS-systemen kommer att själva kunna sköta omprogrammeringen, och frågan är då hur många resenärer som kommer att vara villiga att flyga över Atlanten säg helt utan pilot.

Följande Twitter-klipp ger en bra översyn av vad som är på gång på rotobområdet. .