Politik

Alliansen från helvetet, Netanyahus och ungerska antisemiter mot Förintelseöverlevaren George Soros

Miljardären George Soros är av judisk börd, Förintelseöverlevare och en framgångsrik finansiär och filantrop, som, skulle man trott, borde ha hyllats av Netanyahuregeringen. Men Soros har varit oförsiktig nog att stödja B’Tselem, som kämpar för mänskliga rättighetet i Israel liksom organisationen Breaking the Silence som kämpar mot ockupationen.

Vilket har fått Netanyahu att gå i taket och starta en hänsynslös kampanj mot Soros, en kampanj som har lockat ungerska antisemiter att göra gemensam sak med Netanyahu-regeringen mot Soros.

Mairav Zonszein skriver i New York Times: Israel’s War Against George Soros

For years Mr. Soros largely avoided Israel-related philanthropy, but he became involved in 2008 when he contributed to J Street, a moderate pro-Israel, pro-peace lobbying group based in Washington, after it was founded. Through his Open Society Foundations, Mr. Soros also contributes to the Israeli human rights organization B’Tselem and the anti-occupation group Breaking the Silence, which have been subjected to a growing delegitimization campaign by the Israeli government.

But Israel’s prime minister, Benjamin Netanyahu, raised the stakes in this feud last week when his foreign ministry issued a statement that, in effect, backed a Hungarian government propaganda effort against Mr. Soros and joined its denunciation of him. This contradicted earlier remarks by Israel’s ambassador to Hungary, Yossi Amrani, who had expressed dismay at the $21-million billboard campaign by the ruling party of Hungary’s prime minister, Viktor Orban, that has targeted Mr. Soros for his support of services for refugees and immigrants. The poster campaign, which has also attracted explicitly anti-Semitic graffiti, “evokes sad memories but also sows hatred and fear,” said the ambassador, referencing the fate of Hungarian Jews in the Holocaust.

Att Soros liksom George Klein gömde sig i Budapest i Andra Världskrigets slutskede för att undvika Adolf Eichmann och skyddad av den inte helt okände Raoul Wallenberg gör inte Netanyahu mindre benägen att visa den minsta hänsyn till den idag 86-årige Soros.

En i sanning skrämmande allians mellan Netanyahu-regeringen och ungerska antisemiter mot en Förintelseöverlevare.