Politik

Donald Trumps USA: demokraternas golgatavandring inger inte hopp inför nästa års kongressval

När den svenska pressen skriver om det politiska läget i Donald Trumps USA så handlar det uteslutande om
Trump och republikanerna medan man helt struntar i demokraterna. Vilket är ledsamt för det demokratiska
partiet ligger fortfarande i diket efter sitt katastrofala nederlag förra året och tre nederlag i speciella kongressval i år.

Partiet kan mycket väl vara på väg mot samma pinsamma golgatavandring som de svenska Moderaterna, medan
republikanerna fortsätter sina framgångar på lokal och riksnivå.

Steve Phillips skriver i New York Times: The Democratic Party’s Billion-Dollar Mistake

The Democratic Party is at risk of repeating the billion-dollar blunder that helped create its devastating losses of 2016. With its obsessive focus on wooing voters who supported Donald Trump, it is neglecting the cornerstone of its coalition and failing to take the steps necessary to win back the House of Representatives and state houses in 2018.

In the 2016 election, the Democratic Party committees that support Senate and House candidates and allied progressive organizations spent more than $1.8 billion. The effectiveness of that staggering amount of money, however, was undermined by a strategic error: prioritizing the pursuit of wavering whites over investing in and inspiring African-American voters, who made up 24 percent of Barack Obama’s winning coalition in 2012.

In spring 2016, when the progressive independent expenditure groups first outlined their plans for $200 million in spending, they did not allocate any money at all for mobilizing black voters (some money was slotted for radio and digital advertising aimed at blacks, but none for hiring human beings to get out the vote).

Problemet för demokraterna är, som jag har skrivit, att fyrtiotalisterna med Hillary Clinton, Joe Biden, Nancy Pelosi och delvis också den enormt populäre progressive Bernie Sanders, i spetsen inte lämnar plats till ett ny generation politiker. Med ett undantag, Kamala Harris, den nya senatorn från Kalifornien. Som dock är jurist och helt saknar exekutiv erfarenhet.

Så något att hålla i minnet när pressen skriver om Trumps dåliga opinionssiffror är att demokraternas är ännu värre.

Nu är det viktigt att komma ihåg att demokraterna till skillnad från republikanerna måste vinna över en mängd soffliggare, som hellre ser Donald Trump vinna än att dom masar sig upp från soffan för att själva rösta.

Frågan är om demokraterna kan vinna hur dom än gör. Dom har varit på dekis i ett par generationer och den utvecklingen fortsätter med inga tecken på en förändring. USA:s Moderater m.a.o.