Politik

Vad kan du om det europeiska dataspråket Kotlin som just nu erövrar Silicon Valley?

För tre år sen lanserade Apple Swift-språket som en ersättare för Objective C som då hade 30 år på nacken. Och ja, datorspråk åldras och dör ut precis som många mänskliga språk. Fast av olika orsaker.

Nu kommer språket Kotlin som has skapats av ett team programmerare på det tjeckiska företaget JetBrains baserat i Saint Petersburg i Ryssland. Och Kotlin är en förenklad version av Java som kan användas tillsammans med de idag oerhört verbala Java-språket, som alltmer ses som ett aningen föråldrat datorspråk.

Klint Finley skriver i Wired: Kotlin: the Upstart Coding Language Conquering Silicon Valley

In May Google gave Android developers another option when it announced it would start supporting a new programming language called Kotlin, which offers most of the same basic features as Java plus the coding equivalent of seat warmers and a killer sound system.

This means programmers can write safer, more reliable code with less work. That’s good news for users because it should translate into apps with fewer bugs and crashes. But it’s even better news for programmers, because it means spending more time working on the interesting parts of code and less on more routine matters—the things that make programming a rewarding career or hobby. “Working with it just brings a smile to your face,” says Christina Lee, an Android developer at Pinterest and Kotlin enthusiast.

Companies like Pinterest, Basecamp, and Square had already been using it, but now that it has the official support of Google, you can expect to find Kotlin in more and more places. “Kotlin is what our development community has already asked for,” Android product manager Stephanie Saad Cuthbertson said during the announcement of Kotlin support at Google’s IO conference in May.

En intressant utveckling som kommer att hjälpa Googles mobila operativsystem Android mot Apples Swift. Och ja, båda språken är öppen kod.