Politik

Vi är tillbaks på 30-talet USA, Ryssland, Turkiet, och nu Polen, medan omvärlden tiger

Vi befinner oss i en massiv nedmontering av det liberala samhället i ett växande antal länder. Nu senast Polen.
Hög tid för Sverige att agera genom att bryta de diplomatiska relationerna med Kaczynski-regimen i Polen och markera att vi inte vill se en snabbt framväxande diktatur på andra sidan Östersjön.

Ingmar Nevéus skriver i DN:

Kritiserad reform röstades igenom i Polen

Förslaget kommer att innebära att samtliga ledamöter i Högsta domstolen får sparken, för att sedan ersättas av domare som godkänns av presidenten.

Jaroslaw Kaczynski, PIS-ledaren som i praktiken styr Polen, motiverar reformen med att rättsväsendet arbetar för långsamt och att det är ”moraliskt korrupt”. Han har upprepade gånger anklagat domarkåren för att vara ”postkommunister”.

Utanför Sejmen i centrala Warszawa står kravallutrustade poliser bakom metallbarrikader. Livesändningar på nätet visar hur liggande demonstranter visar sitt missnöje genom att sparka på barrikaderna.

Putin, Trump, Erdogan Kaczynski, envåldshärskarna kommer igen från 30-talet.

Samtidigt visar DN att man inget förstår genom att kalla maktövertagandet för en “reform” om än en “kritiserad reform”. Det är som om 1930-talets DN hade kallat Hitlers antisemitiska lagar för “kritiserade reformer”

6 thoughts on “Vi är tillbaks på 30-talet USA, Ryssland, Turkiet, och nu Polen, medan omvärlden tiger

 1. Christer W

  Det finns en skillnad av betydelse. I dag är det religiös inriktade krafter som vill vägleda och göra anspråk på makten och för att de ska rädda världen, individen och själarna. Självsynen de har är att de är de goda och rena, de är utvalda för att bekämpa ondskan för allas bästa.
  Vad de inte förstår är en en god handling från deras perspektiv sett kan kan leda till tiofalt ont värre för alla. (Daesh är väl nått att tänka på)
  Hoten mot demokratin kommer alltid från rörelser som ständigt försöker påtvinga andra att de har en överlägsen ideologi, civilisation och religion.

  Det enda jag kan se om vi vill ha ett bra samhällen är det sekulära, det inkluderade och det öppna demokratiska.

  1. Lennart Post author

   Christer, jo det stämmer. Och skillnaden mellan Texas och Kalifornien är typiskt av de milsvida skillnaderna som idag existerar i USA. Undrar om det finns liknande skillnader i Tyskland, för att ta ett annat exempel, eller Kanada för den delen.

 2. Bosse

  Ja det är tragiskt att se den nedåtgående spiral som våra samhällen och vår demokrati befinner sig i nu. Det är för övrigt farligt att stoppa huvudet i sanden och slå sig till ro med tanken att eftersom världen tekniskt och medicinskt gått oerhört mycket framåt på senare tid så är allt frid och fröjd. Det är det inte eftersom dåliga politiker i allmänhet och politiska envåldshärskare i synnerhet i ett enda slag alternativt på längre sikt kan förstöra allt som med hjälp av forskning och mycket arbete har byggts upp under lång tid. Att DN inget förstår är däremot inget att hänga upp sig på eftersom de aldrig har förstått något.

  1. Lennart Post author

   Bosse, Lenin, Mussolini, Hitler, Stalin, Mao, bara fem personer som tillsammans mördade gud vet hur många miljoner- Idag har vi Putin, Erdogan, Trump, Kaczynski, för att inte tala om Netanyahu och givetvis diktaturen i Iran, Nord Korea, Kina, och ett antal sydamerikanska diktaturer. För att inte tala om IS. Efter USA är Polen det mest skrämmande exemplet på hur totalitarismen är på väg tillbaks.

   Mycket skrämmande-

   1. Christer W

    Lennart, glöm inte europas korståg, frälsning av afrikaner, indianer och andra mindre utvecklade civilisationer. Förstörelse av undermåliga och barbariska kulturer har ju legat högt på meritlistan. Andra
    Med tanke på att det har varit en väsentlig europeisk sysselsättning i ca tvåtusen år, från de glada romarnas tid till det brittiska, franska, belgiska m.m. imperiers dödsryckningar. Allt detta under en tid då allt skedde mer eller mindre till fots och medvind. Jag skulle inte bli förvånad om “vi” i religions, monarkiernas och envåldshärskarna namn har tagit livet av betydligt fler människor än av dig nämnda potentater har stått för. Befolkningsunderlaget i de tidigare århundraden var väsentligt mindre än nu så lite ironiskt sagt, så är det ju en prestation hur västra europa ständigt lyckas förbise det.

  2. Christer W

   Bosse, problemet är att mången DN-läsare blir inte ett dugg klokare när de läser DN, snarare allmänt desorienterade av det de läser och vad de verkligen intellektuellt upplever och förstår själva.

Comments are closed.