Politik

Trump, Putin, republikanerna och demokraterna, tvåloperan fortsätter och blir allt mer extrem.

Det finns saker vi kan lära oss från Hitler och Nazityskland som hjälper oss att förstå Donald Trumps USA. Och det är att ju längre Hitler hade makten desto mer lärde han sig av politiken i Berlin, ju mer han tog pulsen av sina motståndare, desto mer maktfullkomlig blev han. Steg för steg ersatta han Weimarperiodens politiker, tjänstemän, och militärer med sina egna lakejer.

På samma sätt är det med revolutionären Trump. Han spanar in läget och gör sina provokativa uttalanden och ser hur hans motståndare inom de försvagade demokratiska partiet reagerar. Och han lär sig vad republikanerna stöder och vad dom gör motstånd mot.

Trump leker nu med tanken att med en enkel signatur på ett papper benåda ett dussin eller mer av sina medarbetare inklusive sig själv, och samtidigt avsätta den specielle åklagaren Robert S Mueller och hans egen justitieminister.

Och det står nu klart att även om demokraterna kommer att protestera så finns det ingenting dom kan göra så länge som republikanerna skyndar till Trumps undsättning och betalar för hans budget.

Adam Serwer skriver i The Atlantic: Trump Asserts ‘Complete Power to Pardon’ in Saturday Tweetstorm. The president also angrily lashed out at the media and his critics.

President Trump lashed out at the media in a Saturday morning tweetstorm, insisting his authority to issue pardons is “complete” and expressing frustration over stories that revealed Attorney General Jeff Sessions may have lied about his contacts with Russian officials during the 2016 campaign.

“A new INTELLIGENCE LEAK from the Amazon Washington Post, this time against A.G. Jeff Sessions. These illegal leaks, like Comey’s, must stop!” the president tweeted, following up by stating that “While all agree the U. S. President has the complete power to pardon, why think of that when only crime so far is LEAKS against us. FAKE NEWS.”

The tacit acknowledgement the president has been thinking about his pardon power in relation to the Russia investigation, and the qualification that no crimes but leaks had been revealed “so far” raised eyebrows among media observers.

Special counsel Robert Mueller is investigating possible collusion between the 2016 Trump campaign and what American intelligence agencies have said was a Russian effort to help Trump win the White House. In recent days, reports have suggested the president is concerned that inquiry could reach associates, family members, and even himself, and as a result has begun looking into whether he could issue prospective pardons—including whether he could grant himself one.

Trump kan även eskalera genom att be sitt justitiedepartement att utse en speciell åklagare för att granska Hillary Clinton, och den fria pressen.

Ju längre han sitter i Vita Huset desto mer lär han sig hur han kan manövrera. Och desto mer radikal kommer han av allt att tyda att bli.