Politik

Vapenvåldets USA: i Minneapolis skjuter polisen ihjäl australiensiskan Justine Damond

Om det är något man för lära sig i vapenvåldets USA så är det att vara väldigt försiktig om sin egen säkerhet. Det betyder t.ex. att jag inte är ute efter omkring 21:00 på gatorna i San Francisco, men även att jag håller mig så långt borta från polisen som jag överhuvudtaget kan. För i USA skjuter polisen gärna och ofta och ingen bryr sig. Men när man helt utan rim och reson sköt ihjäl en obeväpnad och helt fredlig australiensisk kvinna i Minneapolis som själv hade larmat polisen så blev det en dödsskjutning för många.

John Eligon, Vivian Yee och Matt Furber skriver i New York Times:

In Minneapolis, Unusual Police Killing Raises an Old Outcry: Why?

The events of the next few minutes will be anatomized and argued over and, maybe, at some point, contested in court. But this much is established: As the squad car she had summoned slid down the alley, Justine Damond went up to the police officers inside, one of whom, for reasons still unknown, fired his gun, hit her in the abdomen and killed her.

Even to Americans now used to dissecting police shootings, the circumstances were an odd jolt: a black Somali-American cop, firing at a white Australian woman among the garages and green compost bins of an unremarkable strip of Midwestern concrete.The events of the next few minutes will be anatomized and argued over and, maybe, at some point, contested in court. But this much is established: As the squad car she had summoned slid down the alley, Justine Damond went up to the police officers inside, one of whom, for reasons still unknown, fired his gun, hit her in the abdomen and killed her.

Jag jobbar numera i San Francisco och har fått lära mig att det gäller att vara försiktig, mycket försiktig. Folk är beväpnade och knarket flödar. Blir man skjuten så är det ingen som bryr sig.
Välkommen till världens friaste och allt farligare land.