Politik

Inbördeskriget inom det splittrade och försvagade demokratiska partiet

Det är inte Donald Trump som utgör det största hotet mot demokratin i USA, det är fyrtio- och femtiotalisternas vägran att släppa greppet om det splittrade och försvagade demokratiska partiet och släppa in nya krafter som kan formulera en ny politik som kan vinna över republikanska väljare.

Ingenting visar det bättre än Nancy Pelosi, den 77-åriga demokratiska minoritetsledaren i representanthuset, som inte tänker släppa greppet ännu på många långa år. Även den idag 74-årige Joe Biden har talat om att ställa upp i 2020 års presidentval, när han skulle vara fyllda 77. Skulle han sen sitta i åta år skulle han vara fyllda 85 innan hans andra mandatperiod var över.

Lee Drutman skriver New York Times: The Real Civil War in the Democratic Party

As part of a report I wrote for the Democracy Fund Voter Study Group, I looked at divides between enthusiasts for Senator Bernie Sanders and supporters of Hillary Clinton. For many policy issues I couldn’t find much difference of note, except for a little disagreement over the benefits of foreign trade. Most Democratic voters generally agree on first principles: Economic inequality is a problem; government should do something to help the less advantaged; diversity is a strength. That’s why getting to a shared “Better Deal” agenda was relatively easy.

But I did find one area of notable discord between Clinton and Sanders supporters — their degree of disaffection with political institutions. Support for the political system correlated with positive feelings toward Mrs. Clinton, while voters who felt negatively toward the political system tended to feel positively toward Mr. Sanders.

Det demokratiska inbördeskriget verkar helt ha undgått den svenska pressen som fortfarande tror republikanerna skulle vara villiga att ställa sin egen president inför riksrätt.

Trump sitter i åtta år följd av ännu en republikansk president, så länge som inte demokraterna kan förnya och föryngra sig.