Politik

Donald Trumps USA: kriget mot USA:s transpersoner

I det ultranationalistiska USA är militären den institution som mest amerikaner säger sig har stort förtroende för. Så att Donald Trump nu helt sonika förklarar att USA:s transpersoner inte är värda att offra sina liv för USA i militären ses som ett dråpslag mot den växande transrörelsen. Vilket givetvis är meningen. Sånt här går hem som glass i solen bland Trumps nyckeltrupper inom den kristna högern och ökar hans stöd nu när Rysslands-skandalen dominerar löpsedlarna.

Julie Hirschfeld Davis och Helene Cooper skriver i New York Times:
Trump Says Transgender People Will Not Be Allowed in the Military

resident Trump announced on Wednesday that the United States will no longer “accept or allow” transgender people in the United States military, saying American forces “must be focused on decisive and overwhelming victory” and could not afford to accommodate them.

Mr. Trump made the surprise declaration in a series of posts on Twitter, saying he had come to the decision after talking to generals and military experts, whom he did not name.

The sweeping policy decision was met with surprise at the Pentagon, outrage from advocacy groups and praise from social conservatives. It reverses the gradual transformation of the military under President Barack Obama, whose administration announced last year that transgender people could serve openly in the military. Mr. Obama’s defense secretary, Ashton B. Carter, also opened all combat roles to women and appointed the first openly gay Army secretary.

The shift was announced with such haste that the White House could not answer basic inquiries about how it would be implemented. Chief among those questions was what would happen to the thousands of openly transgender people currently serving on active duty.

Ett bra sätt att göra USA starkt igen, ge sig på de allra svagaste i samhället.

Pressklipp:

DN Skriver