Politik

Donald Trumps USA: Vita Huset, kukar och svärord i 100 km i timmen

Ingenting visar bättre skillnaderna mellan det svenska och amerikanska samhället än de svärord som Donald Trumps nye kommunikationschef Anthony Scaramucci använde nyligen. I Sverige där alla svär som borstbindare oavsett position och status så gissar jag att en massa köns och svärord i munnen på en kommunikationschef enbart skulle låta fränt och tufft.

Men i USA som inte rör en min när kvinnor och barn, för att inte tala om män, regelbundet skjuts ihjäl och Hollywoodfilmerna är till bredden fulla med svärord och vapen så orsakade det ändå en sensation när en känd New Yorker-journalist ordagrant återgav Anthony Scaramucci könsordsladdade tirader mot sina egna republikanske kollegor.
Ryan Lizza skriver i New Yorker:
Anthony Scaramucci Called Me to Unload About White House Leakers, Reince Priebus, and Steve Bannon. He started by threatening to fire the entire White House communications staff. It escalated from there.

Reince is a fucking paranoid schizophrenic, a paranoiac,” Scaramucci said. He channelled Priebus as he spoke: “ ‘Oh, Bill Shine is coming in. Let me leak the fucking thing and see if I can cock-block these people the way I cock-blocked Scaramucci for six months.’ ” (Priebus did not respond to a request for comment.)

Scaramucci was particularly incensed by a Politico report about his financial-disclosure form, which he viewed as an illegal act of retaliation by Priebus. The reporter said Thursday morning that the document was publicly available and she had obtained it from the Export-Import Bank. Scaramucci didn’t know this at the time, and he insisted to me that Priebus had leaked the document, and that the act was “a felony.”

Att Trump misslyckades med att riva upp Obamacare betyder inte att lagen är säker. Den kommer att rivas upp på ett eller annat sätt. Som New York Times skriver på Ledarplats.

The A.C.A. Lives Another Day, but It Is Not Yet Safe

Though one threat has been put off, the A.C.A. is far from safe. President Trump and his health and human services secretary, Tom Price, have made it their mission to undermine the law. On Friday, the president again threatened to let Obamacare “implode” in order to make a deal. And Mr. Price, who worked closely with his former colleagues in Congress to devise repeal proposals, has been spreading lies about the law and making changes that would reduce benefits and lead to fewer people signing up for coverage.

USA kommer inte att erbjuda sjukförsäkring för alla amerikaner på flera generationer om någonsin. Och orsakerna är många. Men en huvudorsak är att en sådan reform hotar försäkringsbolagen och Den Kristna Högern.