Politik

Donald Trumps USA: Kaos i Vita Huset, världen i häpnad åt en rubbad president. Fritt fram för Kim Jongun

För den som undrar vad order “cull” betyder på Observers förstasida så är det “slakt”.

Man kan säga vad man vill om USA men landet är världens enda supermakt. En supermakt som spelar en oerhört viktig roll runt om i världen. När landet nu plötsligt och helt oväntat har fått en rubbad man som president i Vita Huset så är det inte bra USA som oroas.

Sanningen är att USA i Donald Trump har fått en man som är helt oförmögen att ens förstå vad som sker runt om i världen eller ens i USA. Han får sin information från kabelteve och extremhögersajter som Breitbart. Fyllda sjuttioett har han aldrig behövt anpassa sig till människor med andra åsikter. Han är van att sparka människor han inte gillar, han förstår inte, han kan inte, han är irritabel och har lätt till ilska. Han förstår inte konsekvenserna av sina tilltag.

Något som noteras i huvudstäder från Pyongyang till Teheran och Moskva.

Nyall Stanage skriver i TheHill:

The Memo: GOP in shock over White House drama

The shake-up Friday came after new White House communications director Anthony Scaramucci attacked Priebus and chief strategist Steve Bannon in vulgar terms in an interview with The New Yorker published the previous day.

The long and raucous effort to replace the Affordable Care Act (ACA), also known as ObamaCare, collapsed in the early hours of Friday when GOP Sens. John McCain (Ariz.), Susan Collins (Maine) and Lisa Murkowski (Alaska) rebelled to sink a pared-down repeal bill.

Those developments followed the president’s unexpected announcement on Twitter of a ban on transgender people serving in the military, and public criticisms by Trump of his attorney general, Jeff Sessions. Insiders say Trump is trying to drive Sessions out of office without directly firing him.

Trumps första halvår i Vita Huset har varit en total katastrof, och det blir bara värre. Han har sju halvår kvar och kan mycket väl komma att sitta i åtta långa och katastrofala år.

Och under tiden blir ingenting gjort. Som att USA svarar på Kim Jonguns senaste raketuppskjutning. Trump bryr sig inte, han är mer intresserad av att driva ut transpersoner från USA:s krigsmakt än att svara på Nordkoreas senaste provokation.

Och det är samma sak i USA:s alla departementen. Landet driver, medan presidenten skriker och slår vilt omkring sig.
Det finns all anledning att vara mycket rädd inför framtiden.