Politik

Hur överlever man den brutala Trump-regimen?

Hur överlever man en brutal och extremistisk regim som varje dag bombarderar omvärlden med hatfulla angrepp. Som nu senast att Trump uppmanar polisen till polisbrutalitet

Hur klarar man vad som mycket väl kan komma att bli åtta år – eller ännu mer efter Trump – av en extremistisk regim som livnär sig och sina anhängare med ständiga och allt grövre utfall och hot?

Det finns faktiskt förebilder för dagens situation. I den hyllade boken Balzac and the Little Chinese Seamstress skriver Dai Sijie om hur en grupp ungdomar som blivit straffade av Mao-regimen, upptäcker förbjudna västerländska böcker, bl.a. Honoré de Balzacs Ursule Mirouët, som de läser i hemlighet.

På samma sätt överlevde människor i det långsamt kollapsande Sovjetunionen genom att läsa Samizdat, bl.a. From Under the Rubble som jag själv faktiskt läste i original.

För egen del handlar mitt överlevande om något så enkelt som att läsa och lyssna på P.G. Wodehouses klassiska böcker, som faktiskt finns på YouTube som audioböcker. Kolla länen högst upp i det här inlägget.

Wodehouse finns också som video i serien Jeeves and Wooster, bl.a. det här avsnittet.

Är man mer klassiskt lagd kan man läsa de gamla grekerna, bl.a. Peter Greens medryckande böcker, eller klassisk litteratur i allmänhet.
Men för att överleva och inte bli deprimerad av all brutalitet så måste man ta timeout helt enkelt.

Speciellt eftersom vad gäller USA så kommer inte situationen att återställas till Status quo ante, dvs som de var före Trump. Det USA som existerade mellan 1776 fram till 2016 är för alltid förlorat. Vilket inte betyder att något bättre inte kan komma att växa fram någon gång i framtiden.

Men man måste få perspektiv på hunnernas frammarsch. Och det kan man endast göra genom motstånd och genom tillgång till kultur i alla dess former.

4 thoughts on “Hur överlever man den brutala Trump-regimen?

  1. Peter Andersson

    Kan du inte skriva om hur nära Högsta Domstolen är att fastslå att tillgång till Sociala Medier är en (amerikansk) mänsklig rättighet istället? Eller är det censurerat på de sociala medier du läser i Californien?

    1. Lennart Post author

      Peter, tack för kommentaren. Men vad har du läst det, det låter inte riktigt.

Comments are closed.