Politik

Kan den amerikanska republiken överleva en ond president?

En helt okontrollerbar president i Vita Huset som antagligen kommer att sitta i sju och ett halvt år till, kan den amerikanska republiken verkligen överleva det?

Michael Goldfarb skriver insiktsfullt i the Guardian: Is the American republic built to withstand a malevolent president?>

However, what the madness, abnormality or whatever you want to call it emanating from the White House does draw attention to is the real problem in American politics – the Republicans are no longer a political party but a political faction, a much more dangerous thing.

The danger of factions was recognised at the foundation of the United States. In The Federalist Number 10, a highly influential essay on political theory published in 1787, James Madison defined faction as “a number of citizens, whether amounting to a minority or majority of the whole, who are united and actuated by some common impulse of passion, or of interest, adverse to the rights of other citizens, or to the permanent and aggregate interests of the community”.

Madison understood the most dangerous thing that can happen in a society is for a group and its political representatives to act as if their view alone represents the nation. This leads them to think that they alone are the nation and the views of those who disagree with them not worthy of consideration.

Det här knappast något nytt, men Michael Goldfarbs artikel är ändå verkligen värd att läsas i sin helhet.

7 thoughts on “Kan den amerikanska republiken överleva en ond president?

 1. Christer W

  Något som förundrar är att det finns folk som är villiga att ställa sig till förfogande trumps administration med tanke på att silkessnöret. De måste vara nötter som inte har vare sig självinsikt eller omdöme.
  En sak som kanske inte är så självklart är att om trump faller drar han många med sig, även familjen, många av hans ättelägg kommer bli mer eller mindre persona no grata för lång tid. Det förhållandet är kanske orsaken till ätteläggens agerande och de vet det med ryggmärgen.

 2. Linda

  På ett personligt plan så har jag just utvecklat en miniräknare i C# som bara räknar ut + och – och det är väl att jämföra med någon person som just lärt sig att läsa eller skriva sitt namn i slutet av 1800 talet om man tänker på framtiden men det är ändå kul varenda gång man skrivit kod själv och den fungerar :).

 3. Linda

  Jag tror att det är alldeles för tidigt att säga efter ett halvår. Du är en intelligent person Lennart men jag tror att du gör att klassiskt tankefel när du försöker förutse konsekvenserna på längre sikt i en situation som är så osäker att den ändras från vecka till vecka..

  1. Lennart Post author

   Linda, vilket inte hindrar oss från att försöka analysera vad det är som är på gång. Att sätta upp modeller och sen se hur verkligheten utfaller. 1940-41 såg det t.ex. ut som om Nazityskland skulle erövra England och senare också Sovjet och lägga grunden till Hitlers “tusenåriga rike”. Vilket är bland de mest fascinerande jag själv kan tänka mig.

   1. Christer W

    Lennart, Linda har en poäng. Att styra framåt i tiden med att titta i backspegeln är inte särskilt säkert och konstruktivt. Att använda den kunskap som den gångna sträckan/tiden har gett till att ta andra beslut och oprövade kan vara mer konstruktivt.
    Titta på vad Marx skrev om historisk tragedi och fars.

    1. Lennart Post author

     Christer, det är onekligen en intressant frågeställning. Nate Silver skriver om den i sin bok The Signal and the Noise. Hela det globala ekonomiska systemet är baserat på att styra via backspegeln. Sitter på tåget, mer senare.

Comments are closed.