Politik

Apple, VPN och den stora kinesiska brandväggen

Vill man penetrera den väldiga kinesiska marknaden så måste man följa de regler som gäller. Och den främsta är att inte förse kineserna med s.k VPN, teknologi som gör det möjligt för dom att kringgå den väldiga kinesiska brandväggen.

När Obama-regeringen krävde en bakdörr till sina mobiler så vägrade Apples Tim Cook, med all rätt.
Men i fallet Kina så låter han den kinesiska regimen diktera villkoren.

Farhad Manjoo skriver i New York Times: Apple’s Silence in China Sets a Dangerous Precedent

Yet in China over the weekend, when faced with a broad demand by the Chinese internet authority, it was Apple that blinked.

Apple has agreed to remove VPN apps from its Chinese app store. Credit European Pressphoto Agency

Apple pulled down several VPN apps — programs that allow iPhone users to bypass the Chinese government’s censorship apparatus — from its Chinese App Store. The developers behind the apps must register with the government under a cybersecurity law that went into effect in January. The law imposes criminal penalties on Apple and other companies that host unregistered apps.
Whatever Apple may have done in private to fight the Chinese internet law, the company has not offered a peep of criticism in public. Apple’s only public statement on the VPN ban said that the company had been “required to remove some VPN apps in China that do not meet the new regulations,” but noted that the “apps remain available in all other markets where they do business.” Despite the pulldown, Apple says there are still hundreds of VPN apps available on its Chinese app store, some of which remain unregistered with the government.

Vilket visar att den mobila webben blir mindre fri. Något som även kommer att slå mot Sverige och EU.