Politik

Drama bland kryptovalutorna: nya Bitcoin Cash skakar om i fintech-världen

Kryptovalutor är ett av de hetaste ämnena inom fintech-världen just nu, så när jag igår var på väg från Market Street till tåget i San Francisco, en sträcka på litet över 2 kilometer, så blev jag inte förvånad över att vid inte mindre än tre olika tillfällen höra lösryckta konversationer från förbipasserande som nämnde “Bitcoin Cash”, den “fork” av Bitcoin den ledande och mest populära av alla de oräkneliga kryptovalutorna, som introducerades igår.

Jeff John Roberts skriver i Fortune om gårdagens introduktion av Bitcoin Cash: Bitcoin Cash Soars to $700, Coinbase Customers Threaten to Sue

A new version of bitcoin hit the market on Tuesday and, on its second day of trading, it has already tripled in price and its market cap is now third biggest of all digital currencies.

Known as Bitcoin Cash, the new currency arrived via a so-called “fork” in which a faction of people who run the software that controls bitcoin started a breakaway version.

The price of Bitcoin Cash hovered between $200 and $300 for most of Tuesday and then suddenly shot up. As this screenshot from CoinMarketCap shows (look to the right of the graph), Bitcoin Cash has also appreciated in relation to bitcoin—one unit of the new currency is now worth about 30% of the original one:

Och den som undrar över relationen mellan Bitcoin och Bitcoin Cash och vad som ledde till splittringen mellan de två hänvisas tilovanstående video och följande artikel: Bitcoin Cash: Why It’s Forking the Blockchain And What That Means

Mer om precis vad det är som har lett till splittringen finns här Explainer: What Is SegWit2x and What Does It Mean for Bitcoin?
Och ännu mer om SegWit2x finns här Segwit2x: What you need to know about the 2x Hard Fork (aka 2MB non-Segwit Transaction Capacity per block/8MB Total Block Size Hard Fork)

Det här är den nya finansteknologin som ännu befinner sig i sin första och helt oreglerade fas, men precis som när Internet kom så kommer kryptovalutorna och den underliggande Blockchain-teknologin snart att bli dominerande. Och allt kommer att bli öppen kod och synligt för alla som vill sätta sig in i den nya teknologin.

Och gör man det dvs sätter sig in i teknologin bakom de nya kryptovalutorna, så kan man själv någon gång börja investera mindre belopp för att lära sig ännu mer.

Och att känna till hur finansvärlden fungerar är något som knappast skadar.