Politik

Andra Världskriget: amatörhistoriker utreder Hitler och hans krig

För att fortsätta historien om mitt liv så växte jag alltså upp i Uppsala och när jag gick i Realskolan som det då hette så träffade jag en kille som hette Gregor och vars morfar, eller möjligen farfar, ägde biografen Grand på Trädgårdsgata. Farfadern bodde med sin fru i en fin villa i Kåbo, Uppsalas Djursholm, och han hade en stor uppsättning krigsfartyg i trä, liksom stora mängder fina tennsoldater. Dom kom från Gregors pappa som bodde i Stockholm och var officer. Och som hade en sommarstuga på östra Gotland, som jag fick besöka.

På så sättet blev jag intresserad av historia och speciellt av Andra Världskriget. Jag började låna militärtekniska böcker på universitetsbiblioteket Carolina Rediviva, i min fars namn, det kunde man på den tiden. Och givetvis köpa mängder med böcker på Bok Viktors Antikvariat som låg om hörnet på Drottninggatan. Och fortsatte sedan till det Amerikanska Inbördeskrigets historia, vilket är orsaken till att jag hamnade där jag nu är.

Men det här var före Internet och webben och de sociala nätverken och idag så finns det mängder med amatörhistoriker på YouTube som skapar mycket bra och vederhäftiga videon om de mest skiftande aspekter på Andra Världskrigets teknologi. Som nedanstående videon.

Jag är imponerad av deras insatser och hur bra och vederhäftiga deras videon faktiskt är.

Hade YouTube funnits när jag växte upp hade jag lätt kunnat skapa mig min egen YouTube-kanal och skapat mina egna program. Istället skrev jag ner ad jag lärde mig i enorma pärmar. Som jag sedan slängde när jag reste till Taiwan.

Vart det hela hade kunnat leda visar det faktum att jag genom Carolina faktiskt kunde beställa Mikrofilm från Pentagons historiska avdelning både krigsdagböckerna från enskilda tyska divisioner liksom något senare fältkartor från det Amerikanska Inbördeskriget. Speciellt minns jag en studie jag gjorde över general Grants fälttåg kring Vicksburg.

Och när jag långt senare doktorera i Sinologi på Stockholms Universitet så hängde intresset kvar och det blev en avhandling om en kinesisk militärtänkare under norra Song-dynastin.

Men efter det bröt jag definitivt med historien och kom över på IT-området och programmering.

Vilket inte betyder att jag då och då kan kolla upp vad som finns på webben och YouTube.

Men den viktigaste insikten är alltså att när jag växte upp så fanns det inga sociala nätverk som det gör idag. Och det gör en enorm skillnad för unga människor.

4 thoughts on “Andra Världskriget: amatörhistoriker utreder Hitler och hans krig

 1. Christer W

  Lennart och Linda ni utgår från att första världskriget utspelade sig helt i europa, så var inte fallet. En betydande del utspann sig runt om på haven och i afrika och handlade om kolonier och råvarutillgångar. Redan tidigt blev Tyskland av med strategisk viktiga råvaror från kolonierna, engelska och franska marina enheter såg till det.
  Efterhand kriget pågick fick tyskland allt svårare att försörja sin befolkning med livsmedel, bristen på arbetskraft var högst påtaglig. Ca 13 miljoner män var i armen av ca 46 -47 miljoner innevånare.
  Centralmakterna hade ca 25 miljoner soldater och mot sig hade de 43 miljoner soldater.
  Förlusterna var 16,5 miljoner mot 22,5 miljoner. Centralmakten förlorade ca 62% soldater och de allierade ca 53%.
  Tyskland var dömt att förlora, krig vinns sällan vid fronten utan bakom den och avgörande var produktion av material och livsmedel och tyskland kunde inte försörja varken befolkning och arme tillräckligt.
  Det är därför sverige har haft gulaschbaroner och infört ransoneringskort, erfarenheten av första världskriget.

  1. Lennart Post author

   Christer, tack för en intressant kommentar. Är i San Francisco just nu men svarar ikväll.

 2. Linda

  Jag har en personlig teori om första världskriget att tyskarna höll på att vinna något slags utmatningsseger i det och skulle ha vunnit om inte USA lags sig i och om de hade gjort det skulle det aldrig ha blivit någon dolkstötslegend, ekonomisk kris, Versaillesfred och i förlängningen inget andra Världskrig heller och vad tycker du om det? Ber om ursäkt om jag postat det förut.

  1. Lennart Post author

   Linda, tack, det är en mycket bra hypotes, speciellt med tanke på hur nära https://en.wikipedia.org/wiki/Spring_Offensive Ludendorff-offensiven på våren 1918 var att lyckas: https://en.wikipedia.org/wiki/Spring_Offensive, en offensiv som är förknippad med https://en.wikipedia.org/wiki/Oskar_von_Hutier. Hade det inte varit för den amerikanska expeditionskåren under general John J. Pershing så hade tyskarna mycket väl kunnat ha vunnit.

   På tal om Ludendorffoffensiven som också gick under namnet Kaiserschlacht, så var det de idéer om flexibel krigföring som utvecklades där, som sen ledde till den tyska pansartaktiken under Andra Världskriget, snarare än engelsmannen Liddel-Harts teorier om “The Indirect Approach”.

   Men för att spinna vidare på din hypotes så tror jag själv att den stora skillnaden hade blivit att Lenins Oktoberrevolution aldrig inträffat. Däremot hade Wall Street-kraschen 1929 säkert ändå inträffat, och störtat den tyska ekonomin i fördärvet.

   Men om Tyskland hade vunnit Första Kriget, så hade Hitler då ändå kommit till makten? En sak som aldrig då hade inträffat var de allierade blockad av Tyskland som dödade stora mängder tyskar och kan ha lett till Spanska Sjukan, fast det vet jag inte.

   Men det är tyvärr väldigt svårt att bli av med Hitler hur man än mekar med historien.

   Den kanske mest kända alternativa hypotesen om Första Världskriget är Niall Fergusons om att det var vansinne av England att förklara krig mot Tyskland. Han anser att England hade vunnit stort på att inte gå med i Först Världkskriget: https://www.theguardian.com/world/2014/jan/30/britain-first-world-war-biggest-error-niall-ferguson

   Britain could have lived with a German victory in the first world war, and should have stayed out of the conflict in 1914, according to the historian Niall Ferguson, who described the intervention as “the biggest error in modern history”.

   In an interview with BBC History Magazine, Ferguson said there had been no immediate threat to Britain, which could have faced a Germany-dominated Europe at a later date on its own terms, instead of rushing in unprepared, which led to catastrophic costs.

   “Britain could indeed have lived with a German victory. What’s more, it would have been in Britain’s interests to stay out in 1914,” he said before a documentary based on his book The Pity of War, which will be screened by BBC2 as part of the broadcaster’s centenary season.

   Det är fascinerande att se hur slumpartat historien utvecklas.

   Mer om det http://www.usabloggen.se/2004/12/05/bokrecension-what-if/
   https://en.wikipedia.org/wiki/Collapse:_How_Societies_Choose_to_Fail_or_Succeed

   Och sist med inte minst Thomas Benders mästerverk: http://www.usabloggen.se/2007/05/08/det-isolerade-usa-blir-en-del-av-varlden-thomas-bender-revolutionerar-amerikanernas-syn-pa-sig-sjalva/

Comments are closed.