Politik

Och nu, okontrollerbar Donald Trump gör självmål mot Kim Jong-un

Kim Jong-un kan säkert inte tro vilken tur han har fått med den okontrollerbare Donald Trump som motståndare. För Donald Trump håller inga som helst kort mot Nordkorea, som i sin tur håller alla kort som överhuvudtaget finns mot den hetsige Trump.

Kim Jong-un fortsätter att utveckla sina atomvapen som snart kommer att kunna nå USA med atomladdningar.

Det faktum att USA tillsammans med Ryssland och Kina har inrättat ytterligare sanktioner mot Nordkorea är visserligen ett irritationsmoment för Kim Jong-un men knappast mycket mer. Dom kommer att bita i några månader men sen kommer Nordkorea att hitta nya vägar att få in utländsk valuta i landet, säkert med hjälp från Ryssland och Kina.

Och genom att hota Kim med vedergällning om Nordkorea fortsätter att utveckla sitt atomprogram så målar Trump bara in sig i ett hörn. För Kim har ett ess ärmen och det är att han kan bomba Seoul, och USA kan inte bomba Nordkorea utan att få både Ryssland och Kina emot sig. Kina kan t.ex. oerhört lätt markera emot Taiwan för att inte tala om Japan och Sydkorea.

Peter Baker och Choe Sang-Hun skriver i New York Times:

Trump Threatens ‘Fire and Fury’ Against North Korea if It Endangers U.S.

President Trump threatened on Tuesday to unleash “fire and fury” against North Korea if it endangers the United States, as tensions with the isolated and impoverished nuclear-armed state escalate into perhaps the most serious foreign policy challenge yet in his administration.

In chilling language that evoked the horror of a nuclear exchange, Mr. Trump sought to deter North Korea from any actions that would put Americans at risk. But it was not clear what specifically would cross his line. Administration officials have said that a pre-emptive military strike, while a last resort, is among the options they have made available to the president.
……
Referring to North Korea’s volatile leader, Kim Jong-un, Mr. Trump said, “he has been very threatening beyond a normal state, and as I said, they will be met with fire and fury, and frankly power the likes of which this world has never seen before.”

Så Kim kan nu komma att skicka obeväpnade missiler till havet kring Guam. Och vad gör Trump då, efter allt prat om röda linjer och vedergällning? Det är svårt att se hur kan kan göra någonting utom att skicka en obeväpnad amerikansk missil mot havet kring Nordkorea.

Men skulle han vara dum nog att bomba Nordkorea, om än i mycket liten omfattning, ja då kommer svaret som ett brev på posten, en liten men ändå kännbar nordkoreansk bombattack mot Sydkorea.
Och då är kriget ett faktum.

Även med en normalt fyntad amerikansk president så är det här en mardrömsscenario. Men med en vettvilling som Trump är det ett direkt hot mot världsfreden. För hur galen Trump än är så är Kim Jong-un galnare.

5 thoughts on “Och nu, okontrollerbar Donald Trump gör självmål mot Kim Jong-un

 1. Peter Andersson

  En alternativ tolkning är att USA/Trump helt enkelt valt att börja tala samma språk som Nordkorea eftersom de helt enkelt inte verkar förstå något annat. Den västerländska snällismvokabulären existerar ju inte därborta, eller hur? Det finns ett svensk ordspråk om att tala med bönder på bönders vis och med kungar på kungars vis – det används normalt som en hedersbetygelse om någon som klarar att spela över hela spelplanen.

  1. Lennart Post author

   Peter, en bra hypotes som tyvärr faller på att Trumps egen utrikesminister säger tvärt om. 🙂 Trump är en helt okontrollerbar person, tyvärr.

   1. Peter Andersson

    Trumps uttalande var riktat mot NK. Utrikesministerns var riktat mot västvärlden. Olika språk för olika kulturella zoner?

 2. Björn Nilsson

  Hur kommer det sig att just de som motsätter sig (“utmanar”) USA utmålas som “galna”, medan diktatorer och kleptokrater som inte gör det inte utmålas som “galna”? Verkar snarare som om koreanerna ganska smart har sett till att USA är inmålat i ett hörn. Och det är väl inte galenskap?

Comments are closed.