Politik

Silicon Valley: Intel köper Mobileye och satsar på förarlösa bilar

Det hörs inte så mycket från Intel, Silicon Valleys ikoniska hårdvaruföretag idag. Men Intel satsar stort på Sakernas Internet och nu även på förarlösa bilar. Som Neal E. Boudette skriver i New York Times:

By Buying Mobileye, Intel Jumps Firmly Into Driverless Car Race

But Intel is betting that it can reshape the competitive landscape with its acquisition of Mobileye, which makes cameras, sensors and software that enable cars to detect what is ahead. With the $15.3 billion deal, which closed Tuesday, Intel gains instant credibility because Mobileye already supplies technology to most major automakers and is a leader in areas like digital mapping and sensors….Big investments and outright acquisitions are increasingly prominent in the autonomous-vehicle development race. Ford Motor announced in February that it would invest $1 billion in Argo, an artificial-intelligence start-up focused on driverless cars. And last year General Motors acquired another software firm in the sector, Cruise Automation. On Tuesday, Cruise announced that it had developed a ride-hailing app for driverless cars being tested by its employees on the streets of San Francisco.

Men det är långt ifrån säkert att förarlösa bilar kommer att lösa USA:s gigantiska bilproblem. Så länge som man inte satsar på kommunaltrafik så kommer inte mycket att förändras i trafiken. Givetvis kommer antalet dödsoffer att minska dramatiskt. Och genom elbilar kommer miljön att skonas. Men trafiken kommer nog tyvärr att se ut som den gör idag.