Politik

Donald Trumps Alt-Right-pöbel siktar in sig på Silicon Valley

Trots att det aldrig har varit lika idealistiskt och framåtblickande som IT-entreprenörerna själva har velat göra gällande så har Silicon Valley i alla fall varit liberalt och inkluderande. Raka motsatsen till Donald Trumps vita Alt-Right-rörelse som frodas i Mellanvästern och sydstaterna.

Men ända sedan Trump-regimen fick makten i Vita Huset och Kongressen har angreppen mot det liberala samhället i Silicon Valley eskalerats.

Kevin Roose skriver i New York Times:

The Alt-Right Finds a New Enemy in Silicon Valley

For the last several months, far-right activists have mounted an aggressive political campaign against some of Silicon Valley’s biggest players. Extending their attacks beyond social networks like Facebook and Twitter, tech’s typical free-speech battlegrounds, they have accused a long list of companies, including Airbnb, PayPal and Patreon, of censoring right-wing views, and have pledged to expose Silicon Valley for what they say is a pervasive, industrywide liberal bias.

Complaints like these might once have been easily dismissed. But in the Trump era, as the right wing’s internet warriors have refined their tactics and gained legitimate political influence, they are putting Silicon Valley in an uncomfortable position.

Det här är oroväckande och visar hur Trump-regimen nu stärker den kristna högern och dess allierade i deras försök att införa ett samhälle som mest liknar det i Iran. Och det kommer att få konsekvenser inte minst i Sverige där vi kommer att få liknande strömningar.

3 thoughts on “Donald Trumps Alt-Right-pöbel siktar in sig på Silicon Valley

 1. Peter Andersson

  Jag lyssnar på en massa olika poddar när jag tränar – nyligen den länkade här nedan där libertarianen Mike Munger pratar om media och kallar valdagen i USA för en historisk händelse (inte därför att Trump vann) utan därför att den visade att källarmedia har kommit ifatt MSM – skillnaden i resurser har blivit ointressant – allt är media nu – spelplanen är utjämnad, vem som helst med en mikrofon och internet kan nå miljoner lyssnare. De största poddarna i USA har växt så mycket och så snabbt att de nu har fler downloads per ny episod än vad traditionella teveshower har tittare per ny episod.

  http://art19.com/shows/the-rubin-report/episodes/c07bd0b3-8622-4a03-940f-82dc6cdd2ba4

  1. Peter Andersson

   Tillägg: Jag tyckte att resonemanget “vem som helst kan podcasta nu tack vare internet” påminde om dina resonemang “vem som helst kan lära sig koda nu tack vare internet”, därav länken. Sedan pratar de om en massa andra intressanta saker också, inklusive basic income på en oväntat liberal nivå.

  2. Lennart Post author

   Peter, det är ett intressant påstående. Som jag ska försöka ta mig an i helgen. Jag undrar dock om det inte alltid har varit så. Pewdiepie och unga tjejer som modebloggar. Själv kunde jag finansiera mina Sverige semestrar på min blogg för några år sen. Ni får jag inte in ett öre.

   Samtidigt blir datormolnen billigare.
   Bra fråga.

Comments are closed.