Politik

Donald Trumps USA, bilattack, automatvapen, Alt Right , nazister och Vit-Makt demonstranter i Virginia

Ingenting visar bättre de allt mer extrema politiska motsättningarna i Donald Trumps USA än Alt Right- och Vit Makt-demonstrationerna i universitetsstaden Charlottesville i centrala Virgina, demonstrationer mot att myndigheterna planerar att riva en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee. Som utkämpade många blodiga kampanjer för slaveriet just kring Charlottesville.

Ett mycket uppmärksammat Twitterflöde om terrorn i Charlottesville

Sheryl Gay Stolberg och Brian M. Rosenthal skriver i New York Times:

State of Emergency Declared in Charlottesville After Protests Turn Violent

The turmoil began with a march Friday night and escalated Saturday morning as hundreds of white nationalists gathered. Waving Confederate flags, chanting Nazi-era slogans, wearing helmets and carrying shields, they converged on a statue of Robert E. Lee in the city’s Emancipation Park and began chanting phrases like “You will not replace us,” and “Jew will not replace us.”

Hundreds of counterprotesters quickly surrounded the crowd, chanting and carrying their own signs.

En död hittills i det allt mer extrema samhällsklimatet i Donald Trumps USA alltså.

Frågan är nu om det här är gnistan som startar ett regelrätt inbördeskrig i USA. Det kommer i alla fall att leda till en alltmer militant vit makt-rörelse som i Trump-regimen ser den ikon de hittills har saknat.

Pressklipp:
Salon

DN,

SvD