Politik

På Galvanize, en av San Franciscos många inkubatorer

Galvanize i San Francisco är en av
stadens många s.k. inkubatorer som hjälper IT-entreprenörer och IT-ingenjörer som vill starta eget. Man kan hyra allt från en plats vid ett skrivbord till ett kontors eller konferensrum, givetvis med bra bredband. Man har tillgång till lektioner om den senaste IT-teknologin och mentorer, och mest av allt, till hur mycket mingel som helst med andra IT-entreprenörer.

Jag kommer faktiskt att jobba litet där någon eller några gånger i veckan, och det har ett mycket positivt hittills.

Så det typiska är att ett par tre ungdomar, tar språnget in i företagsvärlden med planer för ett litet uppstartsföretag. Om dessa ungdomar är Stanford eller Berkeley-studenter så har dom ingen användning av inkubatorer. Dom har sin egen gräddfil. Men andra med mer blygsamma bakgrunder brukar satsa på att jobba på en inkubator. Som även finns i Sverige.

Och där man slipper sitta ensam hemma på kammaren och knacka kod utan kan komma rakt in i en gemensamhet där man också kan lära sig en hel massa nytt.

En inkubator, där man kan stanna så länge som man betalar hyran, skiljer sig från en Accelerator, som har en helt annan affärsidé och organiseras av företag som Y Combinator och Tech Stars. Om man blir antagen, vilket endast 1% till 3% av alla ansökande blir, så får man $120 000 för en (temporär) flytt till Silicon Valley och mat och uppehälle i tre månader. Man får mentor och annan hjälp att utveckla en s.k. MVP, Minimum viable product mot att investerarna tar 7%s andel av ens företag. Och efter de tre månaderna är slut så får man chansen att göra en presentation för en grupp riskkapitalister som kan ge en den första ivesteringsrundan, den s.k. Series A round.

En synnerligen intressant affärsmodell.

Mer från Galvanize följer om ett tag.