Politik

Silicon Valley: programmering är socialt och inte alls för enstöringar och nördar

När en manlig Google-anställd i veckan gick ut med ett flammande manifest mot jämställdhet inom IT-branschen, som länge har varit Googles och alla andra IT-företags grundpelare, så blev resultatet inte helt oväntat en brandstorm som skakade hela dalen. Daisuke Wakabayashi skriver i New York Times Google Cancels Employee Meeting Because of Harassment Fears

Men manifestets grundbult, att kvinnor inte är lika lämpade som programmerare är, som Clair Caine Miller skriver i New York Times, baserad på en helt felaktig uppfattning om vad programmering idag handlar om: Tech’s Damaging Myth of the Loner Genius Nerd

The Google engineer who was fired last week over his memo wrote that most women were biologically unsuited to working in tech because they were more focused on “feelings and aesthetics than ideas” and had “a stronger interest in people rather than things.”

Many scientists have said he got the biology wrong. But the job requirements of today’s programmers show he was also wrong about working in tech.

In fact, interpersonal skills like collaboration, communication, empathy and emotional intelligence are essential to the job. The myth that programming is done by loner men who think only rationally and communicate only with their computers harms the tech industry in ways that cut straight to the bottom line.

The loner stereotype can deter talented people from the industry — not just women, but anyone who thinks that sounds like an unattractive job description. It can also result in dysfunctional teams and poorly performing products. Empathy, after all, is crucial to understanding consumers’ desires, and its absence leads to product mistakes.

Något som jag själv kan vittna om. Enstöringar göre sig inte besvär inom IT-branschen. För idag handlar allt om Sociala Nätverk, Meetups, och Hackathons. Raka motsatsen till den bild som ofta också framtonar i svenska medier.