Politik

Donald Trumps USA: splittrade demokrater brottas med sitt varumärke inför nästa års kongressval

Vi vet idag att President Obama var en fullständig katastrof för det demokratiska partiet. Han lämnade partiet vind för våg och resultatet blev att demokraterna under Obamaåren förvandlades till ett minoritetsparti.

För att göra saken värre så befolkas partiet av två olika falanger. Hillary Clintons centristiskt falang som som bekant förlorade mot Donald Trumps, och Bernie Sanders vänsterfalang som utan tvekan hade besegrat Trump.

Nu försöker Hillary Clintons falang tragiskt nog återta makten från Bernie Sanders-falangen, som Paul Kane skriver i Washington Post:

Centrist Democrats begin pushing back against Bernie Sanders, liberal wing

Enter a group called New Democracy, a combination think tank and super PAC trying to reimagine the party’s brand in regions where Democrats have suffered deep losses.

Leaders of the group want to focus on rebuilding in states where, during the Obama presidency, Democrats lost nearly 1,000 legislative seats and more than a dozen governor’s mansions.
“Our most important work will be done outside of Washington,” Will Marshall, founder of New Democracy, said in an interview.

The effort is publicly being labeled as “supplemental” to the emerging agenda being crafted on Capitol Hill, including the highly populist “Better Deal” proposal that party leaders in the House and the Senate touted last month. But the new group’s leaders do not see that agenda, including a push for lower prescription-drug prices, as particularly helpful to Democrats in exurban districts or key Midwestern states that President Trump won last year.

“That is an accurate reflection of many Democrats who represent deep blue districts. But it has limited appeal beyond the coasts,” Marshall said.

Det demokratiska inbördeskriget har bl.a. spridits till Kalifornien California Democrats plunge into ‘civil war’In the wake of Donald Trump’s election, progressives are demanding the party move more aggressively on a variety of issues.

Elizabeth Warren har nu tagit strid mot Centristerna. Om demokraterna återgår till den gamla Wall Street-vänliga politiken så kommer partiet att tappa ännu mer och tappa de unga väljare som Bernie Sanders lockade in i partiet.

En mycket prekär situation litet mer än ett år innan nästa års kongressval.