Politik

Donald Trump förklarar krig mot USA och kommer ut som rasist, fascist och ännu värre

Att Donald Trump kategoriskt vägrar att fördöma de vita rasisterna och nazisternas våldsamma framfart i Charlottesville kommer inte som någon direkt förvåning. Det är där hans hjärta ligger och trots att hans stab övertalade honom att fördöma nazisterna och den vita maktrörelsen så övergav hans snabbt fördömandet och går nu till angrepp mot våldsoffren i Charlottesville.

Ben Jacobs skriver i brittiska Guardian: Donald Trump again blames ‘both sides’ for Charlottesville and takes aim at ‘very, very violent alt-left’

The president went on to repeatedly equate both protesters and counter-protesters: “I’m not putting anybody on a moral plane,” said Trump. “You had a group on one side and group on the other and they came at each other with clubs – there is another side, you can call them the left, that came violently attacking the other group.” Trump went on to say: “You had people that were very fine people on both sides.”

He also declined to attack the so-called “alt-right” and sparred with reporters about what he termed the “alt-left”. Trump insisted that reporters should define the “alt-right” to him and condemned the “alt-left” for “charging at people without a permit and they were very, very violent”. The president insisted to the assembled press that he knew more about the events in Charlottesville because he “had watched this very closely, much more closely than you people watched it”.

Med bisarra utspelet förklarar krig mot det liberala USA och gör gemensam sak med den amerikanska vita maktrörelsen och USA:s nazister. Ett nytt kapitel öppnas i USA:s historia.

Och det farligaste är att republikanerna fortfarande stöder Trump. Som Laura Clawson skriver på Daily KosPaul Ryan tweets that ‘white supremacy is repulsive,’ but two keys words are missing: Donald Trump

Pressklipp:
DN, DN 1,SvD
The Atlantic