Politik

Donald Trump, historisk härdsmälta inför öppen ridå

Donald Trumps senaste presskonferens, som CNN kallar den mest minnesvärda i USA:s historia, visar en helt okontrollerbar, labil, person, full av hat och beredd att försvara USA:s vita rasister och nazister kosta vad det kosta vill. Ett bisarrt framträdande som fick många inte minst i Vita Huset att undra om deras president är vid sina sinnens fulla bruk.

Hur det än var med den frågan så ger USA:s president nu grönt ljus för fortsatt våld från USA:s vita rasister och ökade sociala motsättningen under de närmaste sju och ett halvt åren. För om det är något som är viktigt att hålla i minnet så är det att republikanerna fortfarande stöder Trump, och kommer att fortsätta att göra det oavsett vad presidenten har för sig. Och med de splittrade demokraterna så sitter Trump säkert i Vita Huset.

Stephen Collinson skriver på CNN:

http://www.cnn.com/2017/08/15/politics/trump-news-conference-twitter/index.html

A combative and unrestrained President Donald Trump opened his authentic political soul, in possibly the most memorable news conference in presidential history, that is certain to become a defining moment of his administration.

It was supposed to be a routine event at Trump Tower in New York to tout the President’s infrastructure plan.
But the session quickly veered off course into one of the most surreal political moments in years as Trump unloaded about the fallout from the weekend’s protests by “alt-right” activists, white supremacists and neo-Nazis in Virginia.

Gesticulating with his right hand, Trump blasted what he called the “alt-left,” protested that he had already condemned neo-Nazis and parroted far-right talking points on the Confederacy.

On the substance, it was a performance that quickly emboldened white nationalist groups and appeared certain to heighten racial tensions and fear in the country.
…….
In the most incredible moment, as he stood at a podium bearing the seal of the President of the United States, Trump tore at the nation’s racial fault lines by appearing to offer a pass to a racist and neo-Nazi movement.

Frågan är nu hur de sociala motsättningarna i USA kommer att utvecklas och hur många som kommer att dö i vad som verkar bli USA:s andra inbördeskrig.