Politik

Den globala IT-industrin: historisk förändring, Kineserna kommer och försvagar den amerikanska dominansen

Den globala IT-industrin har alltid, ja just alltid, varit dominerad av amerikanska IT-företag från Silicon Valley. Först kom Microsoft och Intel, som skapade den moderna IT-baserade konsumentindustrin, följd av Apple, Google, Facebook, Twitter, och andra. Som alla hade en sak gemensamt, att dom var amerikanska och representerade amerikanska värderingar.

EU fanns ingenstans på kartan och för det ännu inte.

Men nu, som Paul Mozur skriver i New York Times, så har de amerikanska IT-företagen fått konkurrens av kinesiska företag, och främst då från Alibaba och Tencent:

The World’s Biggest Tech Companies Are No Longer Just America

The technology world’s $400 billion-and-up club — long a group of exclusively American names like Apple, Google, Facebook, Microsoft and Amazon — needs to make room for two Chinese members.

The Alibaba Group and Tencent Holdings, Chinese companies that dominate their home market, have rocketed this year to become global investor darlings. They are now among the world’s most highly valued public companies, each of them twice as valuable as tech stalwarts such as Intel, Cisco and IBM.

While American technology giants dominate people’s online lives in Western countries, Tencent and Alibaba have soared by essentially carving up China, the world’s single-largest internet market with more than 700 million online users. That is roughly twice the size of the population of the United States. Chinese people also spend more money online than Americans.

En historisk utveckling som kommer att förändra världen och göra den mindre amerikansk.

Mer om detta på i Wall Street Journal