Politik

Boot Camps, kodskolor, tappar höjd i USA. Kan man lära sig programmera som vuxen?

Kodskolor som tar betalt och bra betalt, har blivit populära i USA. På 14 till 26 veckor ska man kunna lära sig nog programmering för att kunna få ett första inträdesjobb i programmeringsyrket någonstans. Ett jobb som sen förhoppningsvis kan utvecklas till ett höglöneyrke.

Problemet är att det inte är så enkelt. För den som är ambitiös och verkligen vill lära sig programmera så går det bra med webbaserade kurser utan att betala ett enda öre. På sajter som UdacityOm man sen till det lägger Meetups och Hackathons så är det bara att tuta och köra. Förutsatt att man bor i ett storstadsområde och inte ute på vischan. Men även där går det så länge man har Internet. Som Bitcoin and Cryptocurrency Technologies på Coursera. Kursen är från Princeton-universitetet, och den är gratis, men möjligheten att betala för ett s.k. Nano-degree om man klarar kursen.

Den modellen är den bästa och garanterar hör standard. Allt är gratis men vill man ha bevis på att man har lyckats på kursen så kan man alltså betala en mindre summa pengar.

Steve Lohr skriver i New YorkTimes om betalkurserna: As Coding Boot Camps. Close, the Field Faces a Reality Check
. Successful schools, analysts say, will increasingly be the ones that
expand their programs to suit the changing needs of employers.

Boot camp courses, aimed at adults, vary in length and cost. Some can take 26 weeks or more, and tuition can reach $26,000. The average course length is just over 14 weeks, and the average cost is $11,400, according to Course Report.

The successful schools, analysts say, will increasingly be ones that expand their programs to suit the changing needs of employers. Some have already added courses like data science, artificial intelligence, digital marketing and project management. Other steps include tailoring courses for corporations, which need to update the skills of their workers, or develop online courses.

Ryan Craig, a managing director at University Ventures, which invests in education start-ups, including Galvanize, a large boot camp, predicted that the overall market would still grow. But students, he said, would become more concentrated in the schools with the best reputations and job placement rates.

Betalkurserna kan alltså överleva genom att jobba ihop med företag som skriar efter programmerare inom vissa områden. Som t.ex. kryptovalutor.

Men kan man överhuvudtaget lära sig programmera som vuxen? Visst kan man det, så länge som man har talang och är intresserad. Nej det behövs ingen matte, men man måste vara kreativ, tycka att det är kul att skapa. Liksom att lösa gåtor. Och idag är det enda man behöver en bärbar dator och en internetuppkoppling.

Ett intressant område som man hoppas den svenska regeringen också satsar på.

3 thoughts on “Boot Camps, kodskolor, tappar höjd i USA. Kan man lära sig programmera som vuxen?

  1. Linda

    Nog kan man lära sig en del i alla fall men det gäller att öva, öva och åter öva och få in att sätta } tecknen på rätt ställe osv.

Comments are closed.