Politik

Demokraternas splittring kan bädda för långvarigt republikanskt maktinnehav

I sin kommande bok om sin misslyckade presidentkampanj, den andra i ordningen, den första som bekant var mot Barack Obama, beskriver, som Edward Helmore skriver i brittiska Guardian, hur Donald Trump under den andra debatten, invaderade hennes personliga utrymme och stod alldeles bakom henne utan att hon protesterade.

‘My skin crawled’: Hillary Clinton recalls dealing with ‘creep’ Trump. In an excerpt from the former presidential candidate’s forthcoming memoir, she describes sharing a stage with Donald Trump ‘looming’ behind her.

“This is not OK, I thought,” Clinton writes. “It was the second presidential debate, and Donald Trump was looming behind me. Two days before, the world heard him brag about groping women. Now we were on a small stage and no matter where I walked, he followed me closely, staring at me, making faces. It was incredibly uncomfortable. He was literally breathing down my neck. My skin crawled.”

Clinton continues: “It was one of those moments where you wish you could hit pause and ask everyone watching: ‘Well, what would you do?’ Do you stay calm, keep smiling and carry on as if he weren’t repeatedly invading your space? Or do you turn, look him in the eye, and say loudly and clearly: ‘Back up, you creep, get away from me! I know you love to intimidate women, but you can’t intimidate me, so back up.’”

Att Hillary Clinton inte var snabbtänkt nog att våga vända sig mot Trump och skälla ut honom visar varför Trump vann och hon förlorade. För en person som inte ens kan försvara sitt eget område kan knappast väntas försvara USA.

Demokraterna är idag de facto två olika partier, Clinton-falangen och Bernie-Sanders-falangen och dom två falangerna är allt bittrare fiender. Som knappast kommer att kunna enas under den korta tiden som återstår till Novembervalet 2018.
Lauren Gambino skriver i The Guardian:

Out on the road with Sanders and Warren: Will the Democrats follow them to the left? As the two veteran campaigners meet supporters it is clear that the rift in the Democrats between left-liberals and centre-moderates has grown since the election

As Democrats feel their way out of the wilderness after sustaining one of the most stunning defeats in modern presidential history, the party’s ascendant left, emboldened by Sanders’s successes in 2016 and an energetic grassroots movement, is pressing ahead with an economic agenda that includes proposals for universal healthcare and debt-free college. And they are starting to feel that this may be their moment.

Progressive leaders such as Sanders and Elizabeth Warren, the firebrand from Massachusetts, have helped steer the party toward a platform of economic populism, which they believe is a political roadmap to winning back the House of Representatives – and possibly even the Senate – in next year’s congressional elections, and stopping Donald Trump’s agenda in its tracks.

Så vad hade hänt om Hillary Clinton hade vänt sig mot Donald Trump. Det mest troliga svaret är att han hade sopar mattan med henne. För Trump är flera gånger mer snabbtänkt än den försiktiga ,ospontana Clinton.

Uppgörelsen mellan de två demokratiska falangerna kommer inte att avgöras på många år än, och det betyder att Trump och republikanerna kan komma att sitta säkert betydligt längre än de flesta väntar sig.

One thought on “Demokraternas splittring kan bädda för långvarigt republikanskt maktinnehav

  1. Bosse

    Tja som jag ser det så var faktiskt Bernie Sanders den ende acceptabla presidentkandidaten i fjolårets presidentvalscirkus och att det är en stor spricka mellan Sanders- och Clinton-falangen förvånar mig inte eftersom Sanders och Clinton står väldigt långt från varandra för att tillhöra samma parti.

    Hillary Clinton var ett mycket dåligt alternativ som president och Trump var ett katastrofalt dåligt alternativ. Självklart hade jag föredragit det mycket dåliga alternativet istället för det katastrofalt dåliga om jag fått välja men det hade heller inte varit något som fått mig att jubla.

    Kanske ska man inte heller vara jätteförvånad över att det gick som det gick. Clinton verkar vara den typen som alltid på något vis lyckas klanta till det för sig och se till att missa både öppet mål och straffsparkar. Ungefär som Mona Sahlin här i Sverige om det är någon som minns henne. Alternativt är det så att USA ännu inte är redo för en kvinnlig president. Något som kanske kan tyckas märkligt i ett modernt västerländskt samhälle men jag tror inte vi ska glömma att stora delar av USA är ett machosamhälle där de stora idolerna fortfarande är killar av John Wayne-typ.

Comments are closed.