Politik

USA: Splittrade demokrater inget hot mot republikanerna och Donald Trump

Nästa års kongressval är på många sätt början till 2020 års presidentval. Och i båda fallen är demokraterna så splittrade att Donald Trump och Republikanerna inte hat något att oroa sig för.

Det syns klart och tydligt inte minst i det demokratiska Kalifornien, där partiet kännetecknas av ett inbördeskrig mellan Bernie Sanders-falangen och den konservativa falangen, Wall Street-vänliga falangen.

Phil Willon och Seema Mehta skriver i Los Angeles Times: California Democrats worry that infighting will distract party leaders from taking on Trump

Top California Democrats worry that the escalating feud over the outcome of the state party’s selection of a new leader may fracture the membership and undercut the state’s emerging role as the nation’s political counterweight to the policies of President Trump.

Kimberly Ellis, a progressive Bay Area Democrat who tapped into a wellspring of disaffected Bernie Sanders backers, continues to blame her narrow loss on voting irregularities she alleges corrupted the election of Eric Bauman as chairman last month.

Splittringen förvärras av att fyrtiotalisterna kring Hillary Clinton, ledda av Obamas Vicepresident , den idag 74-årige Joe Biden, vägrar att ge upp makten i partiet.
Kenneth P. Vogel och Rarchel Shorey skriver i New York Times:

Long List of Top Democrats Have 2020, and Money, on Their Minds

Aides to Senator Kamala Harris of California say that her fund-raisers in Martha’s Vineyard and the Hamptons this summer have been all about helping Democrats in 2018. Former Vice President Joseph R. Biden Jr.’s allies say his new political group is building an email list so he can communicate directly with his supporters about the future of the party and the country. And Representative Tim Ryan of Ohio says he has been traveling to Iowa and New Hampshire in part because “I like being out around the country.”

But the packed fund-raising calendars, brisk political spending and trips to early primary states suggest that in fact a shadow campaign for the party’s 2020 presidential nomination is already well underway.

Den idag 52-åriga nyblivna senatorn från Kalifornien Kamala Harris, framstår inom det demokratiska partiet som nästan omöjligt ung även om hon lätt kunde vara mamma till många svenska partiledare.

Men hennes chans att vinna tillbaks de vita delstaterna i rostbältet i Mellanvästern utan vilka demokraterna inte kan vinna 2020 års presidentval är så gott som obefintliga.

Demokraternas problem är nu också världens problem. Och ett strå i vinden visar hur litet dom har förstått av Trump-revolutionen. För demokraterna ställer helst upp advokater helt utan administrativ erfarenhet, istället för guvernörer eller affärsmän. Och det är en trend man fortfarande verkar vara helt oförmögen om att bryta.