Politik

San Franciscos kabelvagnar och den katastrofala nedläggningen av Uppsala spårvagnar

SF Kabelvagnar

Ute på stan stannar jag upp vid det här ekipaget, San Franciscos mytomspunna kabelvagnar som mot alla odds en segsliten kamp mot stadens fäder över flera år räddades av en heroisk insats av Friedl Klussman,San Franciscos Vera Sjöcrona.

Idag är kabelvagnarna ett av San Franciscos främsta dragplåster. Miljövänliga så in i den, billiga och pålitliga. Och med en mycket intressant och genial teknologi.

I min barndoms Uppsala fanns det spårvagnar som jag vagt minns att jag åkte med fram till Stora Torget. Men där fanns ingen eldsjäl som ville försvara spårvagnarna, och inga kullar. För det var när busslobbyn i San Francisco misslyckades med att få en av sina bussar uppför den brantaste backen i San Francisco som deras lobbyverksamhet kollapsade.

Hade jag något som helst inflytande skulle jag återintroducera spårvagnarna i Uppsala.

Den som vill läsa mer om den intressanta kabelvagn-teknologin kan göra så på den här länken.

One thought on “San Franciscos kabelvagnar och den katastrofala nedläggningen av Uppsala spårvagnar

Comments are closed.