Politik

Tidningspressen och IT-teknologin, vart är pressen på väg?

Bara några dagar efter det att jag var med på den högintressanta Kafka-mässan i Sa Francisco så läser jag i New York Times om hur den anrika pressen idag också den använder Apache Kafka, ett öppet kodsystem som hanterar data från producenter och skickar det till konsumenter i olika kanaler.

Pressen kämpar idag för sin överlevnad och ett sätt man försöker göra det är genom att anamma den senaste IT och AI-teknologin. Vi är på väg mot en tid där pressen använder AT för att blixtsnabbt identifiera de mest intressanta nyheterna i världen och sen använder robotjournalister för att hjälpa journalisterna skriva om t.ex. vad som sker i Nordkorea.

Men man använder även en alltmer avancerad infrastruktur med databaser där man blixtsnabbt kan hitta bakgrundsinformation om t.ex. polischefen.

Och system som Kafka för att automatisera flytet av den data man använder. Det skulle onekligen vara intressant att veta vilka IT-system de olika tidningarna använder.

Boerje Swingen skriver i på Confluent: Publishing with Apache Kafka at The New York Times

This article describes a new approach we developed to solving this problem, based on a log-based architecture powered by Apache KafkaTM. We call it the Publishing Pipeline. The focus of the article will be on back-end systems. Specifically, we will cover how Kafka is used for storing all the articles ever published by The New York Times, and how Kafka and the Streams API is used to feed published content in real-time to the various applications and systems that make it available to our readers. The new architecture is summarized in the diagram below, and we will deep-dive into the architecture in the remainder of this article.

Det är inte längre en fråga om journalister med notisblock och skrivmaskiner utan om alltmer avancerade IT-system som samlar in och hanterar data från Sveriges och världens alla hörn, för att set skicka ut det till mängder med olika kanaler, som mobiler, webben. Facebook, och individuella prenumeranter som alltmer kan få skräddarsydd information så att mitt DN inte alls ser ut som ditt.

Om jag, som jag är, är intresserad av flygteknologi, så kan jag läsa artiklar om det i framtidens DN medan du som gillar matlagning hittar artiklar om det. Mikro-segmenteringen har bara börjat.