Politik

Varför har Los Angeles fått ett så positivt rykte?

Grand Avenue, Downtown Los Angeles

L.A, två bokstäver som representerar något magiskt. Framtidslandet USA med schwung och spänst. Hollywood, Disneyland, stränder, sol och framgång.

Av vilket jag inte ser något från min Uber genom de fattiga latino-områdena in till centrum. Fattiga människor, smutsiga gator, en hetta som närmast verkar latinamerikansk. Och långa, ringlande köer in till de smutsiga toaletterna inne på LAX  flygplatsen med urin på golvet och skrikande chaufförer utanför terminalen.

Säkert finns det trevliga platser i L.A., mitt eget lyxhotell går inte avför hackor, men jag har svårt att förankra den idealiserade bilden i den verklighet jag ser runt omkring mig.

Men så har det kanske alltid varit i det stora världsstäderna. Ingen vill erkänna att L.A.-besöket inte var så omtumlande som man kanske hade väntat sig. Man ser inte misären, man glömmer fattigdomen redan med första drinken i planet någonstans  över Mellanvästern tillbaks till Sverige och den grå vardagen.

Vi kan inte leva utan illusioner och våra snuttefiltar.

Och speciellt inte utan “L.A.”