Politik

Donald Trumps uppgörelse med demokraterna om DACA och Muren mot Mexiko får republikanerna att gå i taket

Även om Donald Trump säkert kommer att svänga flera gånger än så är hans plötsliga U-sväng om DAC, dvs USA:s papperslösa och Muren så oväntad att han kommer att bränna många viktiga broar med sina främsta supportrar.

Svårt att förstå hans spel här. Om han ens överhuvudtaget har kompromissat med demokraterna. Han kan lika gärna svänga igen om några minuter eller timmar eller dagar.

Jeremy W Peters skriver i New York Times:

Conservatives Recoil at Trump’s Accommodation With Democrats Over DACA

President Trump came under withering attack on Thursday from some of his strongest supporters, who were outraged and unforgiving about his decision to set aside, for now, a fight over building the border wall he has long promised as part of a deal with Democrats on legislation to protect young, undocumented immigrants.

The tentative arrangement, which the president hashed out over dinner on Wednesday night at the White House with the top-ranking congressional Democrats, Senator Chuck Schumer of New York and Representative Nancy Pelosi of California, set off accusations of betrayal and renewed nagging doubts about whether Mr. Trump was in jeopardy of alienating some of his most ardent backers on the right.

No promise was more central to his campaign than building the border wall. And no constituency was more passionate in defending Mr. Trump’s pledge than the conservatives who believed he would be uncompromising in his approach toward illegal immigration.

Det enda vi kan säga är att det här är ett totalt oväntat och mycket svårförstått schackdrag.