Politik

LeBron James‏ U bum @StephenCurry30 already said he ain’t going! So therefore ain’t no invite. Going to White House was a great honor until you showed up!

Kim Jong-un har kallat USA:s president “senil”. Något som ingen amerikansk tidning vad jag kan se har vågat trycka. Men även om Kim knappast har någon medicinsk träning så är kommer det knappast som någon större överraskning att den 70-årige presidenten har ständiga vredesutbrott. Nu senast mot den kände amerikanska basketballspelaren Steven Curry. Medan Trumps Alt-Right-pöbel jublade så gick den kände basletballspelaren LeBron James till motattack med det odödliga citatet ovan.

Ken Belson och Julie Hirschfeld Davis skriver i New York Times: Trump Attacks Warriors’ Curry. LeBron James’s Retort: ‘U Bum.’

President Trump took aim at two of the world’s most powerful sports leagues and some of their most popular athletes, directly inserting himself into an already fiery debate over race, social justice and athlete activism and stoking a running battle on social media over his comments.

In a speech on Friday and a series of tweets on Saturday, he urged N.F.L. owners to fire players who do not stand for the national anthem, suggested that football is declining because it is not as violent as it once was and seemed to disinvite the N.B.A. champion Golden State Warriors from the traditional White House visit because of their star player Stephen Curry’s public opposition to him.

While many fans on social media were supportive of the president, the reaction from many athletes was immediate and impassioned, particularly among African-American football and basketball players who have criticized Mr. Trump on race. Many, including LeBron James, among the best-known athletes in the country, denounced the president.

“U bum @StephenCurry30 already said he ain’t going! So therefore ain’t no invite. Going to White House was a great honor until you showed up!” Mr. James wrote on Twitter, where he has nearly twice as many followers as the president.

Trumps taktik är alltid densamma, att göra allt för att skapa motsättningen mellan hans egna vita väljare och alla andra amerikaner. Ju fler och större motsättningar, desto gladare blir Trump.

En man som kommer att förvandla USA till en öken innan hans andra presidentperiod är över om sju och ett halvt långa år.