Politik

Motstånd mot feminism och likställdhet i den alltmer ifrågasatta Silicon Valley

Silicon Valley skakas av en växande kris kring likställdhet och sexuella övergrepp. Problem som nu verkar intensifieras när många unga män går till motattack mot feministerna och deras agenda.

Nellie Bowles skriver i New York Times: Push for Gender Equality in Tech? Some Men Say It’s Gone Too Far

heir complaints flow on Reddit forums, on video game message boards, on private Facebook pages and across Twitter. They argue for everything from male separatism to an end to gender diversity efforts.

Silicon Valley has for years accommodated a fringe element of men who say women are ruining the tech world.

Now, as the nation’s technology capital — long identified as one of the more hostile work environments for women — reels from a series of high-profile sexual harassment and discrimination scandals, these conversations are gaining broader traction.

One of those who said there had been a change is James Altizer, an engineer at the chip maker Nvidia. Mr. Altizer, 52, said he had realized a few years ago that feminists in Silicon Valley had formed a cabal whose goal was to subjugate men. At the time, he said, he was one of the few with that view.
Now Mr. Altizer said he was less alone. “There’s quite a few people going through that in Silicon Valley right now,” he said. “It’s exploding. It’s mostly young men, younger than me.”

Det här är en del av de massiva förändringar som Silicon Valley nu genomgår. Gentrifiering, invandring, en sönderfallande infrastruktur, och allt aggressivare entreprenörer som ser dalens unga kvinnor som sexualobjekt. Och som i ett uppmärksammat fall nyligen kan skryta att dom aldrig använder kondom och har haft sex med tusen kvinnor.

Den lyckliga dalen med sin framtidsindustri visade sig vara baserad på en massiv skatteflykt och ett lika massivt kvinnoförakt. Och det är bara början till en välbehövlig självrannsakan.