Politik

I Alabamas politiska träskmarker, Roy Moore och Republikanernas yttersta höger gör revolt.

De amerikanska sydstaterna, 152 år efter inbördeskriget och 52 år efter apartheidsystemets avskaffande, har inte ändrats mycket under de senaste decennierna. Eller i varje fall har ändrats betydligt mindre än de flesta hade trott.

Något som exemplifieras av extremhögerns seger i senatsvalet i Alabama, och den signal den skickar om hur Republikanerna nu blir allt mer radikala och odemokratiska och vänder sig mot partiet i Washington.

Alexander Burns och Jonathan Martin skriver i New York Times:
Roy Moore’s Alabama Victory Sets Off Talk of a G.O.P. Insurrection

Republicans are confronting an insurrection on the right that is angry enough to imperil their grip on Congress, and senior party strategists have concluded that the conservative base now loathes its leaders in Washington the same way it detested President Barack Obama.

The defeat of Senator Luther Strange, Republican of Alabama, in a primary election on Tuesday night appears to have ushered in a season of savage nomination fights and activist-led attacks on party leaders, especially on Senator Mitch McConnell of Kentucky, the majority leader. Despite enjoying the strong backing of President Trump, Mr. Strange lost by a wide margin to Roy Moore, a firebrand religious activist and former judge, who denounced Mr. Strange as a puppet of the Senate leader.

En oerhört farlig utveckling som mycket väl kan visa vägen mot en politisk urladdning av farliga mått. Samtidigt som de splittrade demokraterna dalar.