Politik

Hur många massmord skulle behövas för att USA skulle skärpa vapenlagarna?

Att vapengalningar har makten i USA råder det inte det minsta tvivel om. Men hur många masskjutningar skulle behövas för att en klar majoritet av alla amerikaner skulle vända sig mot vapenvåldet som kostar USA miljarder dollar per år?

Som Jessica Glenza skriver i Britiska Guardian så skjuts över 100 000 amerikaner ner varje år, till en kostnad av $45 miljarder dollar.

På tio år skjuts alltså över en miljon amerikaner. Så när du som turist kommer till USA ser du m.a.o. varje dag flera amerikaner som har mer eller mindre allvarliga men efter att ha blivit skjutna.

Cost of gun violence: hospital charges for 100,000 shot annually reach $2.8bn

Så när skulle en majoritet av den amerikanska valmanskåren säga att nu räcker det? 200,000 skjutna per år, en halv miljon, en miljon?

Svaret är att det inte skulle göra något hur många amerikaner som än sköts varje år. Den amerikanska vapenkulturen är så ingrodd i det amerikanska psyket, att man utan tvekan skulle acceptera en, fem, tio miljoner döda varje år utan att vapenlagarna skulle kunna ifrågasättas.

En pekpinne är Nazityskland där inget väsentligt motstånd mot Hitler växte upp ens när hela Tyskland låg i spillror på våren 1945.

Att ifrågasätta vapenlagarna är som att ifrågasätta gud eller den amerikanska nationen. Det är omöjligt helt enkelt.

Vapengalningarna har makten och kommer alltid att ha den. Och dom kommer också att förstöra USA.

10 thoughts on “Hur många massmord skulle behövas för att USA skulle skärpa vapenlagarna?

 1. Bossebus

  200 ensamma galningar till med ca 1 miljon offer krävs minst. Om ens en av förövaren är mexican i tredje led eller en illegal lantarbetare,så är det kört.

  1. Lennart Post author

   Bossebus, och nu vet vi redan att varje massmord framöver kommer att ha mellan 500 och upp till 1000 offer. På grund av allt mer effektiva vapen.

   1. Christer W

    Med andra ord, till slut har de sanerat bort sig själv. Sen kan mexico och candada delat på det befolkningslösa landet.

    1. Lennart Post author

     Christer, det intressanta är hur vapenteknologin nu snabbt utvecklas till allt dödligare vapen. Om man inser att skytten faktiskt skjutit över 550 människor på några sekunder så inser man att den amerikanska vapenlobbyn nu befinner sig i en helt styrkeposition. Det går nu att utplåna en hel skola, ett helt gymnasium, en mindre stad på bara några sekunder. Och vem som helst kan idag köpa ett semiautomatisk vapen och billigt och enkelt förse det med den senaste teknologin som inbegriper ett stativ plus automateld. USA har äntligen nått sitt slutmål, en befolkning som kommer att utplåna sig själv.

 2. Christer W

  Troligtvis står någon redan bakom runt hörnet med den bisarra idén att överträffa “rekordet” i Las Vegas. Troligtvis är enda sättet att få stoppa massmorden med ny vapenlagstiftning är att folk i vapenlobbyn och HD blir måltavlor själva för galningar, för nått det flesta är rädd om är det egna skinnet och familjen. Då får us en ny vapenlag.

  1. Lennart Post author

   Christer, jovisst är det så och USA:s kongressledamöter liksom presidenten är noga med att skydda sig själva.

  2. Bosse

   Troligtvis är enda sättet att få stoppa massmorden med ny vapenlagstiftning är att folk i vapenlobbyn och HD blir måltavlor själva för galningar, för nått det flesta är rädd om är det egna skinnet och familjen. Då får us en ny vapenlag.

   Fast jag tror inte de här vapenfixerade människorna tänker så. Deras reaktion blir nog istället att ju mer hotad jag själv blir desto fler vapen måste jag köpa på mig för att skydda mig och min familj. Det är här problemet ligger, mer “vanligt folk” tror att alla människor reagerar som de själva och förstår inte hur de här extremisterna tänker och fungerar. För att vinna ett krig måste man förstå hur motståndaren tänker, det är det absolut viktigaste. I annat fall är man på förhand dömd att förlora.

 3. Christer W

  Tidigare hade Australien vapenlagar lika frikostiga som us har idag. Det var en politiker (kvinna tror jag) som vågade ta steget fullt ut och argumentera för ny vapenlag och det räckte för att sätta i gång processen.

  Klipp ur Sydsvenskan.

  Världen28 april 2016 09:10
  Succé för australiska vapenlagar
  TT
  Australiens tuffa vapenlagar firar 20 år på torsdagen och den skärpta kontrollen har sparat många liv, visar statistik.

  Antal mord med skjutvapen har sedan 1996 gått ner från 0,54 per 100 000 invånare till 0,15, en nedgång med 72 procent, visar en analys Reuters gjort av siffror från Australiens statistikbyrå. 2014 mördades 238 människor i Australien, i 35 av fallen användes skjutvapen.
  Lagarna skärptes efter en massaker på Tasmanien i april 1996 då 35 personer mördades på ett kafé av en ensam gärningsman. Över en miljon vapen konfiskerades eller köptes tillbaka av myndigheterna när de nya lagarna trädde i kraft efter händelsen.
  Vapenlagarna i Australien har länge varit slagträ i debatten om hårdare lagar i USA. Den demokratiska presidentaspiranten Hillary Clinton har uteslutit liknande lagar. På den republikanska sidan har Ted Cruz skyllt ökningen av sexuella övergrepp i Australien på vapenlagarna.
  Världen

  T

  1. Lennart Post author

   Christer, intressant. Ja idag har demokraterna även dom insett att om dom går emot vapenlobbyn så kommer dom att förlora. Det kommer att bli fler och större massmord i USA i framtiden allteftersom galningar får tillgång till allt starkare automatvapen. Vars enda användning är att döda stora mängder människor på så kort tid som möjligt.

Comments are closed.