Politik

Investeringsrobotar lovar bättre återbäring för miljoner sparare

De senaste månaderna har jag börjat jobba med Fintech, alltså finansteknologi, samtidigt som jag fortsätter jobba med Blockchain. De två teknologierna är f.ö. nära besläktade.

Vad det handlar om är att förse bankkunder med AI-liknande funktionalitet som dom kan kolla på sin mobil. Roboten har tillgång till din aktieportfölj och jämför den med den ekonomiskt utvecklingen i världen och när den upptäcker några fördelaktiga eller för den delen ofördelaktiga trender så får du ett plingeling i din mobil och ett meddelande om att din högst personliga investeringsrobot har omprioritetat din portfölj och undrar om du godkänner robotens förslag.

Nordnet skriver i en annons i SvD: Så kan roboten optimera sparandet åt dig

Fenomenet robotrådgivning har sitt ursprung i USA där robotar redan placerar uppemot 100 miljarder kronor. Här hemma i Sverige har branschen varit avvaktande – de stora aktörerna har stått vid sidlinjen och lämnat över bollen till små startups.

I slutet av augusti förändrades situationen på den svenska marknaden i ett slag när Nordnet lanserade Robosave – en investeringsrobot som på riktigt kan ta hand om sparandet åt privatpersoner. Med roboten etablerar sig Nordnet som den största aktören i Sverige med äkta robotrådgivning.

Det här är en mycket stor satsning som den som är intresserad kan kika på på IBMs Datormoln Finance och i detalj på min länk på GitHub.

En verkligt intressant utveckling som visar hur automatiska datorsystem nu slår igenom på allt fler områden.