Politik

Harvey Weinstein och verkligheten bakom de glittrande Hollywoodkulisserna

Quid pro quo, unga kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp i hopp om att få drömrollen i Hollywood. Så har det alltid varit i det tysta, fram till nu, med avslöjandena om den mäktige och sagolikt framgångsrike filmproducenten Harvey Weinstein. Det visar sig att de allra flesta kvinnor i Hollywood under de senaste decennierna har känt till Wiensteins uppträdande mot unga förhoppningsfulla skådespelerskor. Men ingen har vågat eller velat säga så mycket som ett knyst.

Tills just nu, när tidningar och medier fullkomligt exploderar med avslöjanden om alla sexövergrepp som kan knytas till Weinstein.

Jodi Kantor och Megan Twohey skriver i New York Times: Harvey Weinstein Paid Off Sexual Harassment Accusers for Decades

An investigation by The New York Times found previously undisclosed allegations against Mr. Weinstein stretching over nearly three decades, documented through interviews with current and former employees and film industry workers, as well as legal records, emails and internal documents from the businesses he has run, Miramax and the Weinstein Company.

During that time, after being confronted with allegations including sexual harassment and unwanted physical contact, Mr. Weinstein has reached at least eight settlements with women, according to two company officials speaking on the condition of anonymity. Among the recipients, The Times found, were a young assistant in New York in 1990, an actress in 1997, an assistant in London in 1998, an Italian model in 2015 and Ms. O’Connor shortly after, according to records and those familiar with the agreements.

Varför just nu, varför inte för tio år sen eller för den delen varför inte förra året när Donald Trump avslöjades på ett liknande sätt? Men då skakade de flesta, både män och kvinnor på axlarna och Trump blev USA:s president.

Kommer något att förändras? Det är uppenbart att amerikanerna ännu inte kan hantera sex och samlevnad. Något som märks från barnsben när sex och samlevnads-lektionerna i skolorna är halvfulla om dom ens existerar. Föräldrarna vägrar att låta “myndigheterna indoktrinera” deras barn och håller dom hemma. Och sex före äktenskapet är ännu tabu i stora delar av mellanvästern och sydstaterna.

Bara 50 minuter med flyg norr om Hollywood skakas Silicon Valley av liknande avslöjanden. Kvinnor som utsätts för sexuella närmanden i uppstartsindustrin var aldrig något man erkände för bara ett par år sen. Nu är det på allas läppar.

Kommer något att förändras? Knappast under den nuvarande “presidenten”. Men det är i alla fall en positiv utveckling att pressen nu vågar skriva om en fråga som USA förr eller senare måstet ta tag i.

2 thoughts on “Harvey Weinstein och verkligheten bakom de glittrande Hollywoodkulisserna

  1. Christer W

    Nått har ju förändrats, annars hade det fortfarande varit tyst. Men däremot är det inte säkert att det handlar bara enbart om Weinstein. Åker han all världens väg ner i rännsten så har förutsättningarna för att ta strid mot mer prominenta högdjur förbättras.

    1. Lennart Post author

      Ja han är ju rik som ett troll så han kommer nog igen. Det ska onekligen bli intressant att se hur det går om några månader. Om han kanske försvinner.

Comments are closed.