Politik

#MeToo, från Harvey Weinstein till “folkkäre” Martin Timell

Precis varför det tog Hollywood flera decennier att avslöja Harvey Weinstein kommer vi aldrig att få veta. Men när den mäktiga mogulen en gång hade fallit så spreds #MeToo-taggen blixtsnabbt över världen. Ända långt bort till Sverige.

Där svenska journalister med Aftonbladets Lena Mellin i täten förklarade varför de svenska press-etiska reglerna gör det omöjligt att avslöja namnet på någon som anklagas för sexuellt ofredande, speciellt i den egna tidningen, och ofta även på någon som blivit fälld för sexuellt ofredande. Vilket ofta betyder att personen i fråga fritt kan fortsätta med mer ofredanden i år och decennier.


Vilket ger upphov till artiklar som Känd svensk skådespelare åtalas för brott eller varför inte “Känd svensk kung åtalas för ….”

Nu gav #MeToo-taggen draghjälp till de utsatta svenska kvinnor som faktiskt lyckades få Martin Timell och Lasse Kronér outade i pressen.

De svenska press-etiska reglerna är intressanta. För dom gäller endast svenskar. Ingenting hade hindrat den svenska pressen att skriva “Känd Hollywood producent anklagad …” litet löjligt kanske men regler är regler.

Efter den virala #MeToo-taggen kanske man börjar ta övergreppen på allvar.

Jag har själv faktiskt blivit utsatt för tafsande här i Silicon Valley. Första gången var när jag just anlänt och jobbade med AI i Menlo Park.

En hög teknisk chef hade för vana att komma in på det rum där jag jobbade och fråga om läget och sen gå fram och börja massera mina skuldror. Fruktansvärt otrevligt. Jag berättade det hela för min chef som sa att det fick jag sköta själv. Vilket jag gjorde genom att omedelbart resa mig upp när den här jäveln kom in och vända mig mot honom, och svara kortfattat på hans frågor. Efter något dussin gånger så slutade han lyckligtvis.

Den andra gången är nyligen när en kvinnlig kollega hade för ovana att ständigt komma in och ge mig en väldig kram och pussas på både kinderna. Inte bara jag f.ö. Men även det synnerligen otrevligt. Nu drar jag mig verkligen inte för att öppet säga hur otrevligt jag finner det.

Rena bagatellerna i jämförelse med Harvey Weinstein och Martin Timell, men ändå nog för att jag kan förstå och sympatisera med brottsoffren. Det känns oerhört kränkande att inte bli respekterad, och då är det här enbart tafsande.

Samtidigt är det helt klart att förövaren oftast befinner sig i någon slags maktställning och att ingen underordnad då vågar konfrontera honom.

Det här är f.ö. en fråga som nu även har blivit högaktuell här i Silicon Valley. Där den kände IT-evangelisten Robert Scoble nu har erkänt övergrepp.

6 thoughts on “#MeToo, från Harvey Weinstein till “folkkäre” Martin Timell

 1. Christer W

  Min fru säger i bland till mig: Jag skulle bli tokig om jag brydde mig om i alla som tar på dig! Så har det varit sedan jag var fjorton, tjejer, kvinnor som som stoppar sina händer innanför mina t-shirts, skjortor, pressar sina kroppar mot mig osv.
  Jag har upplevt att samma närgångna tjejer går i taket när andra killar gör i princip betydligt beskedliga närmande mot dem än vad de själva gör. Dubbelmoral.

 2. Linda

  Det viktiga är att kunna skilja på vad som egentligen är vad tycker jag. De senaste 7 åren har jag jobbat med mest bara män och av alla dessa män är det en som betett sig så. De flesta män sextrakasserar inte men många kvinnor har någon gång under hela sitt liv råkat ut för just det rötägg som gör det.

  Anders Borg tycker jag fortfarande var mest en pinsam fylleskandal. Han betedde sig mycket illa på en fest och en offentlig ursäkt var verkligen på plats. Han insåg det och då gick det verkligen ut över honom själv också.

  Martin Timell verkar däremot vara ett ganska klockrent fall av medvetna sextrakasserier. Lasse Kroner vet jag inte vad jag ska tro. Sen är inte kvinnor alltid änglar heller.

  Det har hänt att jag varit alltför full på en fest för att minnas vad jag har gjort och jag kan erkänna att jag själv sett mobbing pågå men inte gjort något även om det då inte gällt just sextrakasserier.

  När kvinnliga chefer har sett sett ganska klockrena exempel på sextrakasserier är det jag har svårast att förstå.

  1. Lennart Post author

   Linda,

   Just som du skriver att en man som sextrakasserar kan göra det med massor av kvinnor förklarar kanske varför #MeToo-kampanjen har fått ett så stort genomslag. Jag tvivlar på att det är mer än ett mycket litet procenttal av män som beter sig som Martin Timell eller Fredrik Virtanen. Men om dom får hålla på några år eller rent av decennier så blir det ju en hel del kvinnor som utsätts.

   Samtidigt verkar det stå klart att en del människor i det offentliga livet som Anders Borg kan ha två helt olika personligheter. Dr Jekyll och Mr. Hyde.

   Och om vi tar Martin Timell så verkar han ha varit ett riktigt aggressivt monster och jag kan för mitt liv inte förstå varför flera av dom som utsattes för hans groteska glåpord och personangrepp helt enkelt inte golvade honom. Han verkar ha varit helt obalanserad helt enkelt. Med drag av Göran Lindberg.

   Och han kan ju inte skylla på droger eller sprit eftersom hans påhopp skedde under inspelningarna.

 3. Bosse

  Ok bra att de avslöjar skitstövlar som Harvey Weinstein och även vår svenske programledare Martin Timell har hållit på med alltför mycket skit. Tyvärr har nu det hela, i alla fall här i Sverige, börjat förvandlas till en vettlös och osmaklig häxjakt på allt och alla som gjort eller sagt något som någon annan retar sig på. Kronér outades t.ex. på grund av ett SMS där han tydligen i skämtsam ton frågat en tjej om det skulle ha sex. De blev också ett par en tid efter detta. När Kronér sedan gjorde slut blev tydligen tjejen så syrak att hon nu tycker det är en bra idé att hämnas på Kronér genom att hänvisa till det gamla SMS:et och media hänger självklart på. Där blev det ett helt hönshus av en liten fjäder. Igår såg jag en tjej på fejjan som outade ett antal män på grund av att de fått “resning” när hon dansat med dem *jösses*. En annan tjej namngav en kille som tittat alltför länge på hennes urringning 😮
  Inte var väl det här tanken med metoo-uppropet? Eller var det det? Löjligt i så fall.

  Bara för att ingen ska missförstå det här så tycker jag självklart att alla som utsätter kvinnor för sexuella övergrepp och/eller våld ska sättas dit varenda en. Här är t.ex. ett antal äkta skitstövlar som verkligen bör outas. Håll till godo.
  https://justpaste.it/1crh1

  1. Lennart Post author

   Bosse, att det finns människor som försöker dra nytta av #MeToo-vågen för egen vinning tror jag visst. Samtidigt är det intressant att se den väldiga genklang som den amerikanska kampanjen har fått även i Sverige. Och hur press och media har känt till mycket av de hör övergreppen utan att agera.

   Skrev just ett inlägg om Instagrams roll i att göra den här kampanjen möjlig. Här i Silicon Valley finns det också en inhemsk version av #MeeToo som började innan Weinstein-kampanjen. Och inom politiken har t.om. den 93-årige George Bush d.ä. tvingats be om ursäkt.

Comments are closed.