Politik

Nöjda amerikaner ger Donald Trump seger i 2018 och antagligen också 2022.

Donald Trump- Caricature

Om man läser den svenska pressen får man lätt intrycket att en klar majoritet av alla amerikaner avskyr Donald Trump och helst vill se honom lämna Vita Huset.

Men så är absolut inte fallet. Om vi kollar Nate Silvers auktotitära FiveThirtyEight så gillar 38% av alla amerikanska väljare Trump, och med tanke på alla negativa presskommentarer så är det förbluffande högt.

Om man då kommer ihåg att Trump har gått till direkta attacker mot USA:s Latinos, dess afroamerikaner, dess militärer, dess miljöaktivister, dess invandrare, igen och igen Och igen, så är hans stöd helt otroligt högt.

Och om amerikanerna verkligen skulle ogilla Trump så skulle vi ha sett miljoner amerikaner gå med i det demokratiska partiet. Vi skulle ha sett omfattande demonstrationer på USA:s universitet precis som under Vietnamkriget.

Och vi skulle ha sett demokraterna vinna vartenda extraval sen presidentvalet. Istället har dom, vad jag vet, förlorar vartenda val. Och som om inte det vore nog, så har demokraterna inte ens kunnat sagt tack och adjö till de misslyckade 40-talisterna.

Nästa år kommer demokraterna att ha 25 säten uppe till omval i senaten mot enbart 8 för republikanerna. Det är vanligt att en ny president förlorar ett kongressval mellan två presidentval, men nästa år kommer republikanerna av allt att döma att befästa sin majoritet i Senaten, och behålla eller kanske också utöka sin majoritet i Representanthuset.

Problemet för demokraterna är att deras nationella partiorganisation ligger i spillror efter åtta katastrofala år under president Obama som helt och hållet struntade i partiet. Partiet är splittrat, med ett åldrande ledarskikt som vägrar att ge plats för yngre förmågor. Och det värsta av allt, demokraterna har ingen enda kandidat som skulle kunna klara att gå fem minuter mot Donald Trump.

Det finns tyvärr inga goda nyheter. När inte ens presidenterna Obama och Bush vågar kritisera Trump annat än i förtäckta ordalag. När republikanerna ställde upp 11 av de värsta busarna de kunde hitta i de republikanska primärvalen 2016 och Trump slog ut dom, den ena efter den andra, dom var helt chanslösa. Vem kan tro att demokraterna skulle ha en större chans nästa år eller 2022?

Demokraterna behöver ersättas av ett helt nytt parti som kan locka de unga att rösta. Tills dess kommer allt att förbli vid det gamla. Och Trump att styra USA och resten av världen mot avgrunden. Som mycket väl kan komma att inbegripa ett antal större krig och stora begränsningar av demokratin i USA.

Problemet är inte att amerikanerna har fått den president de förtjänar, det är att resten av världen också den har fått den amerikanske president dom förtjänar.

6 thoughts on “Nöjda amerikaner ger Donald Trump seger i 2018 och antagligen också 2022.

 1. Daniel Stintzing

  Det är värt att minnas att Trump till skillnad från Obama vann med ytterst små marginaler. Hans övervikt var inte mer än mellan tjugo och åttiotusen röster i tre stater som fällde avgörandet om jag inte minns fel, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin.
  Trots att hans stöd i väljarkåren är stabilt är balansen delikat att mycket lite krävs för att han i nästa presidentval skall förlora makten.
  Det är också problematiskt att hans administration är ofullständigt bemannad ännu efter tio månader vid makten. Många av de diplomater som varit viktiga för att undvika konflikter har sagt upp sig, vilket gör USA extremt sårbart och riskerar att dra in landet i onödiga konflikter med omvärlden, vidare har det varit omöjligt att hantera budgetunderskottet på ett förnuftigt sätt. De kostsamma renoveringarna av infrastrukturen måste finansieras.
  Det är ännu för tidigt att säga vem som blir Trumps motkandidat men det krävs en kandidat med visioner som går utöver det vanliga.

  1. Lennart Post author

   Hej Daniel, mycket bra skrivit och helt rätt att Trump vann med en hårsmån. Och givetvis kan vad som helst inträffa mellan nu och november 2020. Och kommer säkert också att göra det.

   Trots det borde vi börja se tecken på ett förstärkt demokratiskt parti, och det gör vi inte. Dom fortsätter att förlora extraval efter extraval. Visserligen i republikanska områden och med minskade marginaler, men i alla fall.

   Trump kan idag svina ner sig och USA precis hur mycket han vill, nya väljare flockas inte till demokraterna. Trump är en helt unik och helt livsfarlig och som liksom Hitler, Stalin, Mao osv så har en sällsynt förmåga att hitta svagheter hos sina politiska motståndare och blixtsnabbt sätta in kniven just där. Clinton berättar om hur hon skulle ha velat vända sig om och konfrontera Trump i en av deras valdueller när han ställde sig alldeles bakom henne och blängde. Men hon vågade inte ta risken. Vilket inom parentes visade hur svag hon hade blivit som president. Men det gör Trump.

   Orsaken till att jag målar fan på väggen är att ingen annan gör det, i alla fall inte i den svenska pressen. Och om jag skulle ha rätt så skulle USA och världen befinns sig i en mycket värre situation än vi någonsin kan ana. För ytterligare sju år av Trump är något ofattbart.

   Och även om en demokrat skulle vinna presidentvalet 2020 så kommer republikanerna att ha en majoritet i kongressen och i HD. En demokratisk president skulle inte kunna göra speciellt mycket.

   Nu har demokraterna faktor som gynnar dom, fast på lång sikt och det är Texas. Där har demokraterna långsamt närmat sig republikanerna och förra året fick Clinton hela 43.2% av rösterna. Den trenden kommer någon någon gång inom de närmaste decennierna göra Texas demokratiskt och förändra USA:s politik. Men det är lång in på 2020-talet.

   Som du skriver, demokraterna behöver en kandidat med visioner som går utöver det vanliga. Vi får se hur det går i kongressvalen nästa år.

   1. Daniel Stintzing

    Svensk press har en tendens att inte förstå dynamiken i amerikansk politik. Det verkar finnas en tydlig trend på senare år att presidenterna börjar med en majoritet både i senaten och kongressen som de senare förlorar under ett mellanval. Det gäller både Obama och Bush. Det var därför som det misslyckade klimatavtalet i Köpenhamn var en sådan katastrof eftersom det redan innan var klart att Obama skulle förlora sin majoritet. Demokraterna verkar ha en illusion om att demografin skall lösa detta. Det fanns/ finns en motsvarande föreställning bland socialdemokrater i Sverige. Jag har själv hört märkliga påståenden som att 75 % av muslimerna röstar vänster. Det är naturligtvis en illusion att en specifik grupp röstar så pass enhetligt i en fungerande demokrati.

    När det gäller muslimer i Sverige finns det snarast en konservativ våg som är betydligt närmare KD SD i sina uttryck. Det demokraterna borde kunna göra är dock att titta på de områden/ delstater i USA som är förutsättningarna för en valseger 2020 och där Clinton förlorade med en liten marginal. En annan viktig faktor för valet 2020 är hur högsta domstolen kommer att ställa sig till hur valkretsindelningen gjordes i Wisconsin det vill säga ”Garrymandering” och var gränsen går för hur valkretsarna får förändras för att gynna det styrande partiet i delstaten.

    Förr eller senare antar jag att det måste komma en ny generation av politiker i båda partierna eller att ett nytt parti uppstår.

    1. Lennart Post author

     Daniel, ja att troende muslimer i allmänhet är värdekonservativa är för mig i alla fall ställt utom allt tvivel. I Fredrik Lindströms mästerliga Världens Dåligaste Språk, tror jag det var, så illustrerar han just den punkten. En svensk tonåring säger till en kompis, “jag ligger med din mamma” varvid kompisen svarar med en axelryckning, verkligen, kan du inte hitta en tjej din egen ålder. Medan en muslim kompis omedelbart försöker döda svensken och hela hans ätt, eftersom det är en skymf mot deras familj.

     Att demokraterna sedan länge har trott att den växande latino-gruppen liksom andra invandrare från asien och EU skulle ge dom segern i framtida val har varit en dogm under de senaste 20 åren minst. USA urbaniseras långsamt, mycket långsamt och vi kan se resultatet i Texas där alla större städer idag är demokratiska.

     Och fortsätter trenden så kommer Texas inom 20-30 år att rösta demokratiskt i presidentvalen. Men republikanerna kan som vi vet förhala det med Gerrymandering och en mur mot Mexiko.

     Demografiska trender kan växla, men av demokraternas chanser så är urbaniseringen onekligen den främsta. Något som Kalifornien klart demonstrerar, igen alla städer är demokratiska och landsbygden republikansk.

 2. Christer W

  Det kan trots allt ta slut fortare än väntat för trump, hur framtiden kommer gestalta sig vet vi och han väldigt lite om av rätt så naturliga orsaker. Att han ligger ju fasligt tidsmässigt nära i ålder då sjukdomar börjar göra sig gällande för allmänhälsotillståndet kan ju vara ett plus, om vi bortser från de medfödda mentala skavankerna som är oroande för något så när begåvade människor.
  För övrigt tror jag att det är bara en tidsfråga tills omvärlden bygger upp mentala murar gentemot us och trump, fast mexikanerna bygger nog upp både mentala och fysiska murar i ren självbevarelsedrift.

 3. Bosse

  Ja nog undrar man vad som hänt med USA och amerikanerna. Något virus som slår sig på hjärnan och helt slår ut omdömet, eller vad?
  På det positiva kontot kan vi notera att mexikanerna inte är lika negativt inställda till en mur längre 🙂
  https://justpaste.it/1cok1

Comments are closed.