Politik

Donald Trumps USA: varför demokraterna förlorar mot de fokuserade republikanerna

Allt handlar om fokus. De republikanska kärnväljarna, den kristna högern, vapenlobbyn och de vita väljarna i sydstaterna och mellanvästern fokuserar hela sina liv på sin kristendom, sina vapen och sitt parti. Exempel: jag träffade en republikan från Illinois, inflyttad till Kalifornien, som berättade litet om sitt liv. Han var i kyrkan hela söndagen, inte bara några timmar utan hela söndagen, plus stora delar av lördagen, plus två kvällar i veckan. Kyrkan var hans liv, hela hans liv, hans allt. Och kyrkan och det republikanska partiet var en och detsamma för honom.

Parallellerna med de gamla ryska kommunisterna, de iranska mullorna, de tyska nazisterna, professionella idrottsmän, och även för den delen den svenska socialdemokratiska partiorganisationen på 50 och 60-talen är slående.

Demokraterna å andra sidan, lever vanliga liv. För dom är kristendomen, vapnen och politiken inte en heltidssyssla. Inte vad dom lever för. Och resultatet blir därefter.

Republikaner kontrollerar idag båda kamrarna i 32 delstater, upp från 14 år 2010, och 34 av de 50 guvernörerna är republikaner.

När John Kerry till sin stora förvåning förlorade Ohio mot George Bush så satt demokratiska aktivister här i Silicon Valley och ringde upp demokratiska väljare i Ohio för att få dom att gå till valurnorna. I Ohio hade republikanerna aktivister på plats i varenda valdistrikt. Och då gick det som det gick.

Republikanerna har tillbringat årtionden – och särskilt Obama-åren – med att satsa på dessa till synes ointressanta ämbeten i olika delstater för att hitta lokalpolitiker som på sikt kan bli av intresse även nationellt.

Väl på plats inför republikanerna nu också lagar som gör det allt svårare för demokrater att rösta, och tar på det sättet kontroll över nya valdistrikt, vilket banar väg för republikanska segrar decennier framåt i tiden.

En medveten politik över decennier som demokraterna helt saknar.

Balazs Gardi skriver i Wired om hur politiska aktivister från Silicon Valley nu försöker hjälpa det krisdrabbade demokratiska partiet: The Army of Silicon Valley Activists Trying to Elect Dems

The spate of tech-oriented grassroots organizations that have emerged in 2017 are finally learning from that Republican playbook, trying to build up power in time for the redistricting that will follow the 2020 census. The list of new organizations includes Tech for Campaigns, Flippable, MobilizeAmerica, Run for Something, Sister District, Pantsuit Nation, the Arena, and One Vote at a Time. But they are playing the game their way—by outfitting down-ballot campaigns with top tech industry volunteers, using data science to funnel efforts to the most winnable districts, and harnessing the latest digital tools for organizing volunteers, connecting their supporters, and crowdfunding donations and their own operations costs.

Vi får se resultatet om några decennier.