Politik

Alt-Right-ledaren Steve Bannon i krig mot det Republikanska partiet.

Jag har skrivit rätt mycket om det splittrade demokratiska partiet, men de senaste dagarna har även republikanerna drabbats av sitt alldeles egna inbördeskrig. Där tokhögern nu har fått en tok-tok höger emot sig i form av den i sanning extreme Steve Bannon, hans rika finansiärer och de galningar som ite tycker att galningen Trump och hans galna extremhögeranhängare är galna nog.

Peter Baker skriver i New York Times: Steve Bannon Vows ‘War’ on His Own Party. It Didn’t Work So Well for F.D.R.

President Trump’s former chief strategist, Stephen K. Bannon, has declared a “season of war” to push out problematic Republicans in midterm elections, just as Roosevelt tried to do to balky Democrats. But Roosevelt’s purge backfired. Not only did he fail to take out his targets, but he also emboldened them, all but dooming his domestic program for much of the rest of his presidency.

Whether Mr. Bannon’s purge will be more successful has become the consuming question in Washington these days. Fresh off his victory backing Roy S. Moore over an incumbent Republican senator in a special primary election in Alabama, Mr. Bannon vowed last week to support challengers in 2018 to every Senate Republican except Ted Cruz of Texas. Over the weekend, he took aim at Senator Mitch McConnell of Kentucky, the majority leader, pledging to find someone “to be Brutus to your Julius Caesar.

Hur det hela kommer att gå är svårt att säga men klart är att USA idag befinner sig minst lika splittrat som alldeles före inbördeskriget 1861-1865. USA är på väg ner för ett stup och det är nog best att resten av världen struntar i USA under några decennier framöver.